NIKO NEĆE DIKTIRATI MOSKVI CENU NJENE NAFTE: Putinov ukaz o kontramerama stupa na snagu

Novosti online

01. 02. 2023. u 17:53

UKAZ predsednika Rusije Vladimira Putina o specijalnim merama koje se uvode kao odgovor na graničnu cenu za rusku naftu i naftne derivate stupa na snagu danas, 1. februara.

НИКО НЕЋЕ ДИКТИРАТИ МОСКВИ ЦЕНУ ЊЕНЕ НАФТЕ: Путинов указ о контрамерама ступа на снагу

Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruske kontramere pokazuju da su neprihvatljivi netržišni mehanizmi trgovine ruskom robom, ocenjuju ruski analitičari.

Kako se navodi u ukazu predsednika Rusije, zabranjuje se isporuka nafte i naftnih derivata iz Rusije onima koji u ugovorima propisuju gornju granicu cena. Takođe se zabranjuje isporuka nafte stranim kupcima ako se u ugovorima koristi mehanizam ograničenja cena. Isporuke ruske nafte i naftnih derivata u zemlje koje su uvele gornju granicu cena biće moguće samo na osnovu specijalne Putinove odluke.

Po rečima rukovodioca Centra za analizu strategije i tehnologije za razvoj Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas „Gubkin“ Vjačeslava Miščenka, kontramere Rusije isključuju mogućnost da joj se diktiraju cene nafte.

„Ukaz donet 27 decembra odredio je stav Rusije i ruskih izvoznih kompanija – apsolutno su neprihvatljivi uslovi zapadnih zemalja koje su uvele embargo i graničnu cenu. To su netržišne i nezakonite mere“, rekao je za Sputnjik Miščenko.

Kako je dodao, i sam ukaz i uzvratne mere Rusije isključuju mogućnost da se nekako zaobiđu ili priznaju ta ograničenja ili da se u budućnosti trguje uz uslov graničnih cena.

Miščenko ističe da i bliskoistočni partneri Rusije – OPEK+, UAE, Saudijska Arabija shvataju da je važan čvrst stav kako se ne bi dozvolilo da kupci diktiraju uslove.

„Danas iz nekog razloga ne vole Rusiju, sutra će hteti da iskoriste taj mehanizam protiv bilo kog drugog dobavljača. To je takav diktat kupca. To se ne sme dozvoliti, ove mere su i usmerene na to“, zaključio je Miščenko.

 

SITUACIJA NA TRŽIŠTU NAFTE STABILNA

Potpredsednik Vlade Rusije Aleksandar Novak ocenio je da je situacija na tržištu nafte trenutno prilično stabilna.

„Svi se slažu da je situacija na tržištu prilično stabilna, na osnovu ponude i potražnje formiraju se prihvatljive cene. Zahvaljujući odlukama koje su donete u okviru OPEK+ o smanjenju proizvodnje, konstatujemo da je sada uravnoteženo tržište i da je trenutna situacija prilično normalna“, rekao je Novak za televiziju „Rusija 24“.

Kako je dodao, uprkos odlukama koje su donete u vezi sa embargom na isporuke u Evropu i granične cene koji je stupio na snagu u decembru prošle godine, situacija sa eksploatacijom i izvozom ruske nafte je stabilna.

„Preduzete su sve neophodne mere, pre svega od strane naših kompanija, da se pronađu novi lanci snabdevanja i nova tržišta“, rekao je Novak nakon Ministarskog nadzornog odbora OPEK+.

Ministarstvo energetike Rusije pojasnilo je da se ukaz ruskog lidera odnosi na sve transakcije sa ruskom naftom, sve do krajnjeg potrošača. Nadležni organi naložili su Ministarstvu energetike da do 1. marta utvrdi proceduru praćenja cena ruske nafte koja se isporučuje za izvoz. Istovremeno, fizička i pravna lica koja isporučuju rusku naftu i naftne derivate u inostranstvo moraće da prate da se ne trguje po graničnoj ceni, sve do krajnjeg kupca.

Sankcije protiv ruske nafte stupile su na snagu 5. decembra. Evropska unija prestala je da uvozi rusku naftu koja se transportuje morem, a zemlje G7, Australija i Evropska unija nametnule su graničnu cenu za naftu koja se transportuje morem u visini od 60 dolara po barelu. Očekuje se da će 5. februara stupiti na snagu i ograničavajuće mere protiv ruskih naftnih derivata, ali granična cena još nije objavljena.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

UKRAJINA OBORILA RUSKI BOMBARDER: Oglasio se komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva