EVROPSKA KOMISIJA UPOZORAVA: Moguće su nestašice gasa naredne zime

Novosti online

13. 02. 2023. u 20:43

EVROPSKA komisija (EK) ne isključuje nestašicu gasa u zemljama EU naredne zime i predviđa povećanje cena gasa, kao što je bio slučaj prošle godine, navodi se u ekonomskoj prognozi EK.

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА УПОЗОРАВА: Могуће су несташице гаса наредне зиме

Foto Shutterstock

Veleprodajne cene gasa u Evropi trenutno su znatno ispod nivoa iz perioda pre februara 2022. godine, ali i dalje postoje rizici rasta u narednim mesecima i nestašice snabdevanja u zimu 2023-24. godine. Krajem januara cena gasa na berzi TTF pala je na 55 evra za megavat sat (najviša cena je zabeležena u avgustu - iznad 340 evra za megavat sat), piše u tekstu.

Prema fjučersnim ugovorima, cene gasa na holandskoj berzi TTF trebalo bi da ostanu u rasponu od 55–70 evra za megavat sat, što je u proseku 57 odsto, odnosno 42 odsto niže od jesenjih prognoza za 2023. i 2024. godinu. Međutim, cene gasa su i dalje tri puta veće nego 2019. godine, napominje EK.

Štaviše, u uslovima velike volatilnosti usred tekućih geopolitičkih tenzija, ne može se isključiti skok cena sličan onom koji se dogodio 2022. godine, navodi se u dokumentu.

Ne mogu se isključiti ni rizici nestašice gasa u zimu 2023-2024, napominje EK. Domaća potražnja mogla bi da bude veća od prognozirane ako se nedavni pad veleprodajnih cena gasa odrazi na potrošačke cene i potrošnja bude stabilna. Povećanje potražnje u Kini mogao bi da podstakne spoljnu potražnju više nego što se očekivalo, sugeriše prognoza.

Nakon izbijanja sukoba u Ukrajini, Rusija je postepeno smanjivala isporuke gasa u Evropu. Cene gasa u 2023. godini stabilizovala je topla zima, što je omogućilo da se sačuvaju rezerve gasa u podzemnim skladištima. U januaru je cena na berzi TTF bila 63 evra za megavat sat u odnosu na 118 evra za megavat sat u decembru.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - TENKOVSKI MANEVRI U LENjINGRADSKOM REGIONU:Posade u ruskim tenkovima T-90M vežbaju gađanje u pokretu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)