AMERIČKI INSTITUT ZA PROUČAVANJE RATA: Rusija preuveličava napredovanje vojske u Urkajini

P. Z. S. / newsweek.com

13. 02. 2023. u 17:26

AMERIČKI istraživački centar rekao je da Kremlj „preuveličava“ manje pobede u svojim naporima da zauzme ukrajinski grad Bahmut u pokušaju da podeli Zapad.

АМЕРИЧКИ ИНСТИТУТ ЗА ПРОУЧАВАЊЕ РАТА: Русија преувеличава напредовање војске у Уркајини

FOTO: Tanjug/AP

Industrijski grad Bahmut u regionu Donjecka ostaje žarište u ratu koji je u toku, jer Rusija nastoji da obezbedi svoju prvu pobedu na bojnom polju od leta 2022. Iako mnogi analitičari kažu da grad ima mali vojni značaj, on je ostao poprište neke od najintenzivnijih borbi u ratu. Do sada, ruske snage i borci iz grupe Vagner nisu uspeli da naprave bilo kakav strateški napredak u pokušajima da zauzmu Bahmut.

Institut za proučavanje rata (ISV ISW), istraživački centar sa sedištem u Vašingtonu, primetio je u svojoj dnevnoj proceni sukoba u nedelju da Rusija nastavlja da sprovodi informativne kampanje koje „podržavaju kontinuirani strateški cilj odvraćanja ili usporavanja pružanja Zapada materijalne podrške Ukrajini“.

Otkako su se ruske trupe povukle iz regiona Kijeva i preraspoređene u istočni region Donbasa u proleće-leto 2022. godine, Kremlj je preoblikovao svoje informativne kampanje kako bi „preuveličao važnost svakog taktičkog napredovanja“.

Foto AP

Rusija će „nastaviti da koristi informativne operacije za direktnu podršku diskretnim vojnim operacijama u Ukrajini – posebno nakon što je ponovo preuzela inicijativu na frontu u istočnoj Ukrajini“, navodi se u izveštaju.

ISV je ocenio da Moskva sada nastavlja narativ o „preuveličavanju ruskih pobeda na frontu“ sa svojim tekućim ofanzivama na grad Bahmut i Liman u regionu Donjecka.

-Rusko Ministarstvo odbrane (MO) ponosno paradira pobedama nad osvojenim naseljima oko Bahmuta, navodi se u saopštenju.

Uticaj takvih informativnih operacija iz Kremlja, međutim, jenjava, rekao je ISV, napominjući da su i Ukrajina i proratni ruski nacionalisti „postali manje spremni da prihvate tvrdnje o neizbežnoj pobedi Rusije po nominalnoj vrednosti zbog godine ruske vojna nesposobnost“.

-Ali ove informativne operacije mogu ipak da povrate snagu ako ruske snage počnu da ostvaruju značajne dobitke, a ruske informativne operacije koje se sada čine neefikasnim mogu ipak da postave uslove da postanu mnogo moćniji kada se okolnosti promene, navodi ISV.

Takve informativne operacije podržavaju „sveobuhvatne“ strateške ciljeve Kremlja da odvoje Zapad od Ukrajine, odvraćaju ili odlažu pružanje zapadne vojne pomoći i „generalno podriva podršku Zapada Ukrajini i koheziju zapadne koalicije“, zaključuje ISV.

Ukrajina će u narednim mesecima dobiti nove moćne tenkove od zapadnih saveznika, uključujući 31 tenk M1 Abrams iz Vašingtona. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski takođe je poslednjih nedelja molio saveznike za borbene avione.

BONUS VIDEO - TENKOVSKI MANEVRI U LENjINGRADSKOM REGIONU:Posade u ruskim tenkovima T-90M vežbaju gađanje u pokretu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (11)

ŠOK PRED OLIMPIJSKE IGRE: Najbolja srpska košarkašica u 28. godini završila karijeru! (VIDEO)