"VRATITE NAM BALON" Peking insistira da letelica nije vojna i želi je nazad - "To ste uradili da biste ocrnili Kinu"

SRNA

08. 02. 2023. u 17:12

KINESKO Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je od administracije američkog predsednika Džoa Bajdena da vrati ostatke balona koji je oborila američka vojska kod istočne obale SAD, rekavši da letelica "pripada Kini".

ВРАТИТЕ НАМ БАЛОН Пекинг инсистира да летелица није војна и жели је назад - То сте урадили да бисте оцрнили Кину

Foto: Profimedia/Ilustracija

Odgovarajući na pitanje novinara da li je Peking zatražio od SAD da vrati balon, koji je oboren u subotu, 4. februara, portparol Ministarstva Mao Ning rekla je da balon pripada Kini, a ne Americi.

Njeni komentari usledili su nekoliko dana nakon što je američki borbeni avion kod obale Južne Karoline oborio balon, za koji američki zvaničnici tvrde da je špijunska letelica.

Bajden se suočio sa žestokim kritikama jer je dozvolio da balon pre obaranja pređe kontinent, preko lokacija nuklearnih projektila i drugih osetljivih vojnih sredstava.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova insistira da je balon civilni meteorološki istraživački dirižabl koji je slučajno zašao u vazdušni prostor SAD nakon što je skrenuo sa kursa.

Maova je istakla da su neki američki političari i mediji "preuveličali" incident da bi "napali i ocrnili Kinu".

- Kineska strana je u nekoliko navrata pružila informacije o balonu. Nemam šta da dodam u ovom trenutku - napomenula je ona.

Maova je navela da američke vlasti nisu reagovale na "smiren i profesionalan način", prenela je "Raša tudej".

- Vašington je preterano reagovao na incident koji nije predstavljao bezbednosnu pretnju i nije ugrozio nijednog Amerikanca - dodala je ona.

BONUS VIDEO: 

SPAŠENA POSLE 40 SATI U RUŠEVINAMA: Spasioci u Salkinu u Siriji izvlače iscrpljenu devojčicu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

U STVARNOM ŽIVOTU NE BI BILO MOGUĆE: Gledaocima Boljeg života nije smetalo