STRADALI VEKOVI ISTORIJE: U Siriji oštećeno nekoliko arheoloških lokaliteta u zemljotresu

Tanjug

06. 02. 2023. u 22:49

NEKOLIKO arheoloških lokaliteta u Siriji oštećeno je nakon snažnog zemljotresa koji je jutros potresao region, saopštila je Generalna direkcija za antikvitete i muzeje (DGAM).

СТРАДАЛИ ВЕКОВИ ИСТОРИЈЕ: У Сирији оштећено неколико археолошких локалитета у земљотресу

Foto: Piksabej

Citadela u Alepu iz 13. veka „pretrpela je manja i umerena oštećenja u kojima su pali delovi otomanskog mlina, došlo je i do pucanja i pada delova severoistočne odbrambene ograde, preneo je Si-En-En. 

Pali su i veliki delovi kupole svetionika džamije Ajubi. 

- Oštećeni su ulazi u dvorac, a oštećeni su i delovi kamena, uključujući ulaz u kraljevsku odbrambenu kulu i prednji deo osmanskog utočišta - navodi DGAM u objavi na Fejsbuku.

Sirijski nekadašnji drevni grad Alep na severozapadu zemlje ozbiljno je oštećen u građanskom ratu koji je u toku, ali je ponovo otvoren 2018. nakon radova na rekonstrukciji.  

Direkcija za antikvitete saopštila je da su eksponati unutar Nacionalnog muzeja u Alepu oštećeni u današnjem zemljotresu.

DGAM takođe izveštava o oštećenjima istorijskih zgrada i džamija u provinciji Hama u zapadnoj centralnoj Siriji, kao što su pukotine na strukturi i urušeni zidovi u džamiji Imama Ismaila i zamku Šmemis.

Zamak Al-Markab, krstaška tvrđava u blizini Banijasa, u severozapadnoj Siriji, takođe je pretrpeo štetu, uključujući i urušavanje bloka sa jedne od njegovih kružnih kula. 

- Potres je doveo do pada litice u blizini zamka Kadus i urušavanja nekih stambenih zgrada koje se nalaze u kampusu zamka - navedeno je u saopštenju DGAM.

Eksperti i dalje utvrđuju puni obim štete na istorijskim lokalitetima i okolnim istorijskim zgradama i kvartovima. DGAM kaže da nije dobio "tačne informacije" o šteti u gradu Homsu, javlja Si-En-En.

 

BONUS VIDEO: 

NI ONA NIJE IZDRŽALA: Zemljotres u Gazijantepu srušio tvrđavu staru 2.000 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (0)

DVE DRŽAVE SAMO ŠTO NISU ZARATILE TOKOM SEDNICE U UN: Skandalozno je da imaju saosećanja samo prema ljudima u Srebrenici