OKLOPNI VOZ NA FRONTU: Specijalna kompzicija ruske vojske u akciji (VIDEO)

P. Z. S. / RVvoenkor

06. 02. 2023. u 18:39 >> 18:49

SPECIJALNI oklopni voz Južnog vojnog okruga nastavlja sa izvršavanjem zadataka u zoni Severnog vojnog okruga za tehničko izviđanje, deminiranje, kao i obnovu železničke pruge i uništenih putnih pravaca.

ОКЛОПНИ ВОЗ НА ФРОНТУ: Специјална компзиција руске војске у акцији (ВИДЕО)

Foto printskrin MO Rusije


Voz je blindiran, naoružanje i najsavremenija oprema postavljena su na vagone, zaštićeni, spremni za paljbe i odbijanje neprijateljskih napada.

Sistem naoružanja omogućava osoblju da deluje i u najtežim uslovima.

U zoni specijalne vojne operacije saperi raščišćavaju mine na pruzi. U zaporoškom pravcu je već obnovljeno više od 100 kilometara. Popravljena su tri mosta. Sivaški zaliv i uska prevlaka duž koje prolaze šine ranije su smatrani graničnim pojasom. Čak i u periodu železničke blokade Krima, bio je bez struje. Ovde su žice presečene da blokiraju prolaz pruge. Sada su ovde vraćeni delovi koji nedostaju i pada struja. Sada se na ovim mestima redovno vrše tehničko izviđanje.

-Hajde da prođemo kroz kalkulacije. Kada se otkriju eksplozivni predmeti, određujemo vrstu uređaja, domaće ili fabričke, vrstu osigurača. Dolaze sa dejstvom pritiska, električnim, kontaktnim, zateznim, pa čak i beskontaktnim, radio-kontrolisanim, kontrolisanim žicom - ima mnogo varijanti i metoda, objasnio je jedan od vojnika.

A metod neutralizacije treba da bude što bezbedniji. Stoga je glavna stvar koja je saperu potrebna u ovom trenutku hladna kalkulacija.

-Pre svega, smirenost i izdržljivost. Kada vidite celu stvar, glavna stvar je da tačno znate šta morate da uradite. I mirno, bez gužve, uradite sve, priznao je saper sa pozivnim znakom „Kasper“.

Već je obnovljeno više od 130 kilometara železničkih pruga u pravcu Zaporožja. Tri mosta su popravljena, ali i dalje pokušavaju da miniraju šine.

-Najveća stvar je što naš voz nije mogao da prođe šest sati kada je došlo do ozbiljnog podrivanja mosta. Jedan deo je srušen, a drugi jednostavno izmešten. I obnovili smo ga da damo pokret. Ovo je bilo najduže. I tako na štetu potrošimo najviše sat i po, dva, tri sata. Zavisi kakav je jaz, rekao je saper sa pozivnim znakom „Kasper“.

Sirena i kočenje u nuždi. Ovo se dešava samo u jednom slučaju. Na putu - opet opasnost. Oklopni voz „Amur“ prati svaki ešalon na ovoj železničkoj pruzi. On će, kako kažu, pokriti od eksplozije.

-Pred nama su platforme za pokrivanje koje obavljaju funkciju tokom eksplozije. Prvi udarac preuzimaju na sebe da ne bi udarili drugi vagon, rekao je vojnik koji je pratio oklopni voz.

Do sada su teretni vozovi između Krima i Melitopolja saobraćali isključivo pod okriljem ovog specijalnog osoblja. A svaki metar koloseka - od Džankoja do Melitopolja - je pod danonoćnim nadzorom železničkog bataljona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA BEZ MILOSTI PREMA ALBANCIMA: Žestoka kazna zbog vređanja Srba, provokator Daku suspendovan zbog sramnog skandiranja