KIJEV U IŠČEKIVANJU - RUSKA OFANZIVA JE NEMINOVNA: Ukrajinski šef Luganske oblasti očekuje napad do kraja februara

P. Z. S. / newsweek.com

06. 02. 2023. u 18:13

UKRAJINSKI šef oblasti Lugansk rekao je da je ruska ofanziva na istoku Ukrajine neminovna, uz zapadne procene o namerama Vladimira Putina u njegovoj invaziji.

КИЈЕВ У ИШЧЕКИВАЊУ - РУСКА ОФАНЗИВА ЈЕ НЕМИНОВНА: Украјински шеф Луганске области очекује напад до краја фебруара

Foto Tanjug/AP


Sergej Gajdaj, koji je načelnik regionalne vojno-civilne administracije u Lugansku, rekao je za novinski list Vot Tak na ruskom jeziku da "sve više" rezervista ide "u našem pravcu" i da ruske snage prenose opremu koju su skrivale i gradile linije utvrđenja.

On je rekao da bi Rusiji moglo biti potrebno oko dve nedelje da prebaci trupe i opremu na okupirane teritorije iz svojih drugih baza, kao što je Belorusija, kada se obuka završi.

-Verovatno je minimum koji im je potreban za prikupljanje rezervi 10 dana, rekao je on, što znači da bi ofanziva mogla da se desi „u principu posle 15. februara ili u bilo kom trenutku“.

Njegovi komentari su usledili nakon brojnih upozorenja Kijeva da je, uz obnovljenu mobilizaciju, ruski predsednik uskoro planirao ofanzivu. Ukrajina je rekla da bi pretnja trebalo da podstakne Zapad da pojača snabdevanje oružjem.

Foto Tanjug/AP

Savetnik ukrajinske vojske rekao je za Fajnenšel tajms da je Kijev dobio „veoma solidne obaveštajne podatke o nameri“ da Rusija izvede napad koji bi mogao da dođe u roku od 10 dana.

FT je izvestio da će novi ruski napad verovatno početi u zapadnom delu oblasti Luganska u blizini Kremne i Limana u Donjeckoj oblasti, grada koji je Ukrajina ponovo zauzela tokom svoje kontraofanzive u jesen 2022.

Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obaveštajne službe, rekao je za publikaciju da će ruski napad verovatno predvoditi elitne jedinice, upozoravajući da će to biti „odgovarajuće mehanizovane brigade“.

On je dodao da je oko polovina od 300.000 ljudi koje je Rusija rekla da je mobilisala prošle jeseni obučavana mesecima i da bi mogla biti efikasnija od regruta koji su odmah bačeni u bitku.

Pre nego što je napustio funkciju ukrajinskog ministra odbrane, Aleksij Reznikov je u nedelju rekao da očekuje da će ruske snage pokrenuti novu ofanzivu u Donbasu i južnim oblastima koje zauzima kasnije u februaru, otprilike godinu dana od početka Putinove invazije punog razmera 24. februara.

Ruske snage pokušavaju da opkole Bahmut dok VSU još uvek drži grad u Donjeckoj oblasti oko kojeg se mesecima vode žestoke borbe.

Ukrajinski vojni obaveštajac Andrij Černjak rekao je za Kijev Post u članku objavljenom 1. februara da je Putin naredio svojim trupama da u potpunosti zauzmu oblasti Donjecka i Luganska do marta.

To je indirektno potvrdio i Reznikov koji je za francusku BFMTV rekao da „s obzirom na to da vole simboliku, nešto planiraju oko 24. februara“.

Njuzvik je kontaktirao rusko Ministarstvo odbrane za komentar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna