PODRŠKA EVROPE NA DUGOM ŠTAPU: na početku dvodnevnog samita vrh Evropske Unije u Kijevu dočekan zavijanjem sirena za vazdušnu opasnost

Goran Čvorović - Od stalnog dopisnika Brisel

04. 02. 2023. u 06:33

SA KAČKETOM i u vindjakni, prošetao se juče ujutro Kijevom predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, dok su okolo odjekivale sirene za vazdušnu opasnost.

ПОДРШКА ЕВРОПЕ НА ДУГОМ ШТАПУ: на почетку дводневног самита врх Европске Уније у Кијеву дочекан завијањем сирена за ваздушну опасност

Šarl Mišel, Vladimir Zelenski i Ursula fon der Lajen, Foto AP

Sirene su se, zatim, proširile na celu teritoriju Ukrajine, dajući time ton početku samita EU-Ukrajina, koji je bio zamišljen kao dogovor o evropskim integracijama, ekonomskoj i vojnoj pomoći.

Još pre početka samita, Šarl Mišel je obećao neupitnu podršku Ukrajini, "Tviterom" začinjenim fotografijom iz šetnje centrom grada.

- Neće biti opuštanja u našoj odlučnosti - poručio je Mišel.

U istoj poruci, osvrnuo se i na evropski put Ukrajine:

- Podržaćemo vas u svakoj etapi vašeg puta u EU.

Već su se pojavili komentari da li ova izjava znači konkrentu ili verbalnu podršku. Jer, put do eventualnog ulaska Ukrajine u evropsko društvo, bez obzira na ekspresno prihvaćenu kandidaturu, posut je trnjem. Standardi su daleko od ispunjavanja.

Istovremeno, Brisel zna da je Kijevu neophodno poslati ovakvu poruku koja diže moral usred rata s Rusijom.

Primajući predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i šeficu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, koja je dan ranije došla u ukrajinsku prestonicu zajedno sa većim brojem komesara, predsednik ove zemlje Vladimir Zelenski je zatražio da se ubrza proces prijema Ukrajine koja je status kandidata dobila sredinom prošle godine. Dodao je da je njegova zemlja zaslužila da ovu godinu započne pregovorima u vezi s ulaskom u EU.

- Svaki korak u pravcu veće integracije Ukrajine u EU je izvor inspiracije za ceo naš narod - kazao je Zelenski.

Ursula fon der Lajen izjavila je da ne postoji rok za pridruživanje Ukrajine EU, ukazujući, međutim, da postoje ciljevi koje Kijev treba da ispuni kao deo nastojanja da se pridruži EU.

Osim o integracijama i ekonomskoj pomoći, juče je na dnevnom redu bilo i usklađivanje oko dostavljanja teškog naoružanja, što se ne odvija brzinom kojom bi Kijev to želeo.

Nemačka je juče dozvolila svojim industrijalcima da isporučuju tenkove "leopard 1" Ukrajini, dok je istovremeno najavljeno da će Norveška kupiti 54 tenka "leopard 2 A7" novije generacije, s opcijom kupovine još 18 ovakvih blindiranih vozila, da bi zamenili starih 36 tenkova tipa "leopard 2A4", od kojih bi "neki mogli da budu dati Ukrajini". Kijev računa da će sve zajedno dobiti oko 140 teških tenkova od saveznika.

Sve to se događa u trenutku kada EU i ekonomski pokušava da dodatno pritisne Rusiju, pa će se od nedelje početi s primenom gornje granice od 60 dolara za barel ruskih naftnih derivata, a ne samo sirove nafte, koji stižu morskim putem, u iščekivanju 10. paketa sankcija protiv Moskve najavljenog za 24. februar.

Foto AP

DRES-KOD ZA POSETU

JOŠ nije bio sačinjen dnevni red dvodnevnog samita EU u Ukrajini, ni lista gostiju, a već je bio distribuiran interni memorandum s porukom - vodite računa o kodeksu odevanja!

Dres-kod "zabranjuje" zelenu i kaki boju, jer se vojni imidž, kako navodi "Politiko", rezerviše za domaćina. "In" je, nasuprot tome, poslovna odeća: "Dođite obučeni onako kao i u Briselu!" Zvaničnici EU su i ranije odećom pokazivali solidarnost sa Ukrajinom.

Tokom godišnjeg govora o stanju u EU Fon der Lajenova je nosila odeću u bojama ukrajinske zastave, a komesarke su se tada pridružile tom kodeksu oblačenja - iz publike.  I. S.

Foto AP

IRONIJA U MOSKVI

U Moskvi ironično komentarišu dolazak evropskih političara u ukrajinsku prestonicu.

Bivši predsednik i premijer Rusije Dmitrij Medvedev (na slici), sada potpredsednik Saveta bezbednosti, kazao je da "tetka-ginekolog" Ursula fon der Lajen ne može da pomogne oživljavanju ukrajinske ekonomije. Rukovodstvo u Kijevu se nada da bi moglo kroz dve godine da se uđe u EU, ali rukovodilac frakcije opozicione parlamentarne partije Evropska solidarnost Irina Geraščenko primećuje da zemlja nije ispunila kriterijume za status kandidata za EU.   B. V.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!