KIJEV STVARA "ARMIJU DRONOVA": Ukrajinska vojska odlučila da oformi udarne jedinice bespilotnih letelica i odredila njihove čelnike

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

01. 02. 2023. u 10:58

ŠTO se više stišava buka oko tenkova koje je Zapad obećao Ukrajini, jače se čuju oni koji kategorično tvrde da su u ratu u Ukrajini mnogo opasniji artiljerija i bespilotne letelice nego oklopnjaci.

КИЈЕВ СТВАРА АРМИЈУ ДРОНОВА: Украјинска војска одлучила да оформи ударне јединице беспилотних летелица и одредила њихове челнике

Foto AP

Komandant ukrajinske vojske Valerij Zalužnji doneo je odluku da se u Ukrajini formiraju jedinice udarnih dronova. Već su odabrani najprofesionalniji oficiri koji će biti na čelu tih četa od kojih će svaka dobiti dronove i municiju, kao i terminale veze "Starlinka" i drugu neophodnu opremu.

Već sada legendarni komandant bataljona "Istok" u Donbasu Aleksandar Hodakovski kaže da je oko 90 odsto ruskih gubitaka u ovom ratu od ukrajinske artiljerije. Smrt seju američki višecevni bacači "hajmersi", koji mogu da gađaju na daljini do 80 kilometara.

"Hajmersi" koriste navođene rakete i pokazali su se kao zaista visokoprecizni, jer koriste satelitske veze. Osim toga, ukrajinska vojska ima i visokoprecizne haubice, američke, nemačke i francuske proizvodnje. Hodakovski kaže da ukrajinska vojska ima prednost u artiljeriji dometa od 25 do 30 kilometara.

Na drugoj strani, Ukrajinci ne mogu da odgovore na raketne napade ruskih "iskandera" i "kalibara". Hodakovski kaže da ruska industrija užurbano radi da reši probleme na frontu.

Premijerka Danske Mete Frederiksen potvrdila je u Odesi da će Ukrajini dati 19 samohodnih haubica "cezar" francuske proizvodnje, a takođe je spremna da obuči ukrajinske vojnike.

Ministarstvo odbrane Ukrajine je već kupilo 1.711 bespilotnih letelica za "Armiju dronova". Generalštab je saopštio da je već predato jedinicama oko 1.000 dronova. Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznjikov kaže da su potpisali 16 ugovora sa kompanijama koje proizvode dronove. Reznjikov objašnjava da se radi o dronovima raznog spektra.

Na drugoj strani, u ruskom Generalštabu tvrde da su od početka operacije oborili 2.987 bespilotnih letelica.

Rukovodilac moskovskog Biroa vojnopolitičkih analiza Aleksandar Mihajlov kaže da dronovi koje proizvodi Ukrajina mogu da prođu kroz ruski PVO i da nanesu udare po infrastrukturi na stotine kilometara od mesta odakle su pušteni. On upozorava i na opasnost od dronova kamikaza koji nisu napravljeni u fabrikama. Posebnu opasnost predstavljaju rojevi dronova-kamikaza, što su se mogli uveriti Ukrajinci koji su na početku potcenjivali ruske i iranske bespilotne letelice sve dok nisu celi gradovi ostali bez struje.

U MOSKVI NE VERUJU BAJDENU

Svi ruski komentatori tvrde da će, pre ili kasnije, u Vašingtonu ipak odlučiti da daju avione Ukrajincima, samo je pitanje hoće li oni prvo stići iz neke zemlje članice NATO. Priče da bi se tražilo od rukovodstva u Kijevu da sa njima ne prelaze rusku granicu i gađaju ciljeve Rusi ne doživljavaju ozbiljno, već smatraju da se mora dobro pripremiti PVO.

* * * * * * * * * *

Francuski predsednik ne isključuje mogućnost slanja aviona Ukrajini, ali uz ispunjenje određenih uslova

MAKRON UKRAJINCIMA ŠALjE AVIONE?

DOK se američki predsednik Džozef Bajden kategorički protivi slanju borbenih aviona Ukrajini, dotle njegov francuski kolega Emanuel Makron poručuje da "ništa, u principu, nije zabranjeno".

Ipak, francuski šef države postavlja limite, koji podrazumevaju da avioni ne dodiruju rusku teritoriju i da nemaju ulogu širenja konflikta. Uslovi za hipotetičku isporuku francuskih aviona su i da tako nešto ojača ukrajinske napore otpora, kao i da ne oslabi kapacitete francuske vojske.

- Odluke će biti donete na osnovu upućenih zahteva, a ne na osnovu glasina koje kruže - kazao je francuski predsednik.

Foto Vikipedija

Na tu temu juče su u Parizu imali zakazan sastanak ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznjikov i francuski mnistar vojske Sebastijan Lekorni.

Iako, principijelno, zvanični Pariz podržava slanje i teškog oruđa Ukrajini, zasada nije doneta odluka ni o slanju aviona "miraž", ni tenkova "lekler".

Makron je poslao poruku iz Haga, gde se nalazio u poseti, a premijer ove zemlje Mark Rute je takođe poručio da njegova zemlja, zasada, nije primila zvanične zahteve iz Kijeva o slanju aviona.

- Nema tabua, ali bio bi to značajan korak - kazao je Rute, složivši se sa Makronovim kriterijumima.

U međuvremenu, Francuska i Australija su se saglasile da Ukrajini pošalju granate kalibra 155 milimetara. Dve zemlje će zajednički proizvesti više hiljada ovih granata, a prema rečima francuskog ministra vojske Sebastijana Lekornija, projekat vredi više miliona australijskih dolara.  G. Č.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

NEMCI ZARAĐUJU MILIJARDE NA UKRAJINI: Berlin neće da šalje vojnike u rat, ali planira da dobije mnogo para na prodaji oružja