"RAT U UKRAJINI OSTAVLJA POSLEDICE NA AZIJU": Stoltenberg stigao u Južnu Koreju, zabrinutost NATO ne jenjava

Srna

29. 01. 2023. u 12:55

GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg doputovao je danas u Južnu Koreju, prvu stanicu na azijskoj turneji, čiji je cilj jačanje veza sa saveznicima SAD u vreme rata u Ukrajini i spornih odnosa sa Kinom.

РАТ У УКРАЈИНИ ОСТАВЉА ПОСЛЕДИЦЕ НА АЗИЈУ: Столтенберг стигао у Јужну Кореју, забринутост НАТО не јењава

foto: Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Stoltenberg se sastao u Seulu sa ministrom spoljnih poslova Parkom Đinom, a očekuje se da će se sastati i sa predsednikom Jun Suk Jeolom i ministrom nacionalne odbrane Li Jong-Supom.

- NATO je zabrinut zbog severnokorejskih "bezobzirnih" raketnih testova i programa nuklearnog oružja, dok rat u Ukrajini ostavlje posledice na Aziju - rekao je Stoltenberg na početku sastanka sa Parkom, izražavajući sumnju da Severna Koreja pruža vojnu podršku Rusiji, piše Rojters.

Oba zvaničnika su istakla "zajedničke vrednosti" između zemalja NATO-a i Južne Koreje.

- S obzirom na današnje globalne izazove bez presedana, verujemo da je solidarnost među zemljama koje dele vrednosti slobode, demokratije i vladavine prava važnija nego ikad - rekao je Park.

Stoltenberg je u intervjuu južnokorejskoj agenciji "Jonhap" rekao da su članice NATO-a pogođene problemima širom sveta, dok je Alijansa i dalje fokusirana na Evropu i Severnu Ameriku.

- Moramo da se pozabavimo ovim globalnim pretnjama i izazovima, uključujući izazove koji dolaze iz Kine, a jedan od načina da to uradimo je, naravno, bliža saradnja sa partnerima u regionu - rekao je generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg će sutra posjetiti Tokio, gde će razgovarati sa premijerom Fumiom Kišidom i drugim japanskim zvaničnicima.

BONUS VIDEO: SNIMCI SA MESTA PADA HELIKOPTERA U UKRAJINI: Vatrogasci i spasioci na licu mesta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju