POVERLJIVI DOKUMENTI NAPRAVILI HAOS: Nacionalni arhiv SAD pozvao bivše predsednike da pretraže svoje domove

Tanjug

26. 01. 2023. u 20:07

NACIONALNI arhiv SAD zatražio je danas od bivših predsednika i potpredsednika države da ponovo pretraže svoje lične evidencije i dokumenti i provere da li se među njima nalaze poverljivi dokumenti ili drugi važni papiri, a nakon što su upravo takvi pronađeni u domovima predsednika Džozefa Bajdena, bivšeg predsednika Donalda Trampa i bivšeg proptredsednika Majka Pensa.

ПОВЕРЉИВИ ДОКУМЕНТИ НАПРАВИЛИ ХАОС: Национални архив САД позвао бивше председнике да претраже своје домове

Foto: Printskrin/Jutjub/US National Archives

Si-En-En je imao uvid u pismo koje je Nacionalni arhiv poslao bivšim predsednicima i potpredsednicima, a u kojem se navodi i sledeće:

''Odgovornost da se poštuje Zakon o predsedničkoj evidenciji ne smanjuje se nakon završetka mandata. Zahtevamo da izvršite procenu bilo kog materijala koji se odnosi na administraciju za koju ste bili imenovani predstavnik prema Zakonu o evidenciji, kako biste utvrdili da li materijali za koje se pretpostavlja da su lične prirode nenamerno sadrže predsedničke ili potpredsedničke zapise koji podležu Zakonu, bez obzira da li su poverljivi ili ne'', navodi se u tom tekstu.

Nacionalni arhiv je pismo poslao predstavnicima bivših predsednika Donalda Trampa, Baraka Obame, Džordža Buša, Bila Klintona, Džordža H. Buša, Ronalda Regana, kao i predstavnicima bivših potpredsednika Majka Pensa, Džozefa Bajdena, Dika Čejnija, Ala Gora i Dena Kvejla.

U pismu se navodi da ''iako je velika pažnja u ovim slučajevima bila usmerena na poverljive informacije, Zakon zahteva da se svi podaci vezani za administracije od Regana pa nadalje moraju preneti u Arhiv, bez obzira na klasifikaciju''.

Si-En-En navodi da bivši predsednik Džimi Karter nije dobio pismo iz Arhiva, pošto je tehnički izuzet od Zakona o predsedničkim evidencijama, jer iako ga je on potpisao zakon nije stupio na snagu sve dok Karter nije napustio funkciju predsednika.

BONUS VIDEO: ZA JAČU KONTROLU RUSIJE: Novi NATO "avaksi" sleteli na aerodom u Rumuniji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ČKALJIN INTERVJU PRED SMRT Ja gladujem? Ma gde to ima? Mučimo se... Kao i svaki penzioner