AMERIKANCI ŠALJU ABRAMSE KIJEVU? Bajdenova administracija dovršava planove za slanje tenkova

P. Z. S, / CNN

24. 01. 2023. u 19:24

ADMINISTRACIJA predsednika Bajdena dovršava planove za slanje tenkova "Abrams", američke proizvodnje, u Ukrajinu i mogla bi da odluku objavi već ove nedelje, saznaje CNN pozivajući se na trojicu zvaničnika Sjedinjenih Država upoznatih sa temom.

АМЕРИКАНЦИ ШАЉУ АБРАМСЕ КИЈЕВУ? Бајденова администрација довршава планове за слање тенкова

Foto: Profimedia

Tajming oko stvarne isporuke tenkova je još uvek nejasan i obično je potrebno nekoliko meseci da se vojnici obuče da efikasno koriste tenkove, rekli su zvaničnici.

Najava o tenkovima mogla bi da bude deo pokušaja da se prekine diplomatski zastoj sa Nemačkom, koja je prošle nedelje nagovestila SAD da neće slati svoje tenkove Leopard u Ukrajinu osim ako SAD takođe ne pristanu da pošalju svoje tenkove M1 Abrams.

Najviši zvaničnici nacionalne bezbednosti u administraciji aktivno razmatraju korake koje bi mogli preduzeti da ubede Nemačku da pošalje Leoparde.

Zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman rekla je u utorak da sumnja da će pitanje tenkova „rešiti relativno brzo“.

Upitan o tome šta se dešava sa snabdevanjem tenkova — nemačkih leoparda ili američkih Abramsa — Šerman nije dala konkretan odgovor, ali je rekla: „Mislim da ćete u narednim danima videti rešenje nekih od ovih pitanja“.

-Ovo je teško za sve. Svaka zemlja, kao što je predsednik Bajden rekao, mora da donese sopstvene odluke o tome koje oružje želi da obezbedi, rekla je Šerman u izjavi u Siti klubu Klivlenda u Ohaju u utorak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)