KOORDINATOR U SAVETU ZA NACIONALNU BEZBEDNOST DŽON KIRBI: Amerika neće zavrtati ruku Nemačkoj zbog isporuke tenkova Kijevu

Novosti online

23. 01. 2023. u 21:17

SJEDINjENE Države neće zavrtati ruku Nemačkoj i primoravati je na isporuke svojih tenkova Ukrajini, rekao je koordinator strateških komunikacija u američkom Savetu za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

КООРДИНАТОР У САВЕТУ ЗА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ ЏОН КИРБИ: Америка неће завртати руку Немачкој због испоруке тенкова Кијеву

foto: (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Nemačka je, sledeći Ameriku, odustala da isporuči ukrajinskoj vojsci moderne zapadne tenkove za razliku od Velike Britanije koja je najavila isporuke tenkova „čelindžer 2“.

„Šta radi Nemačka odlučuje sama. Oni treba da odluče o tome na suveren način. Mi ne krivimo ruke, ne primoravamo ljude da daju više od onoga što su spremni“, rekao je Kirbi za Si-En-En.

Podsetio, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je ranije da, ako Poljska zatraži dozvolu za isporuke nemačkih tenkova "leopard 2" Ukrajini, ona će je i dobiti. Dodala je da nije bilo takvih zahteva.

U skladu sa nemačkim zakonom, zemlje koje imaju naoružanje nemačke proizvodnje, nemaju pravo da ga ponovo izvoze u ratnu zonu bez saglasnosti nemačke vlade.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna