TEŠKI I NEDOVOLJNO EFIKASNI: Zašto Nemci i Amerikanci odugovlače sa isporukom tenkova Ukrajini

Novosti online

20. 01. 2023. u 22:43 >> 23:41

SJEDINjENE Države i Nemačka odugovlače isporuku tenkova „abrams“ i „leopard 2“ Ukrajini jer, kako kažu ruski vojni eksperti, shvataju da ovo oruđe neće pokazati veću efikasnost na bojnom polju niti moći da promeni tok ruske specijalne vojne operacije.

ТЕШКИ И НЕДОВОЉНО ЕФИКАСНИ: Зашто Немци и Американци одуговлаче са испоруком тенкова Украјини

Foto: Tanjug/AP

Zamenik šefa Pentagona Kolin Kal izjavio je da Vašington još uvek nije spreman da Kijevu isporuči američke tenkove „abrams“.

„Pretpostavljam da još nismo stigli do te faze. Tenk ‘abrams’ je veoma složena tehnika. On je skup. I ovaj kompleks nije najlakši za održavanje“, izjavio je Kal.

Što se tiče Nemačke, Kijev je od Berlina više puta tražio da mu isporuči tenkove „leopard 2“. Međutim, nemački kancelar Olaf Šolc je odbio da šalje Ukrajini tenkove. Ipak, posle nekog vremena, kako prenose nemački mediji, kancelar je dozvolio isporuku ali pod uslovom da SAD prvo obezbede Kijevu abramse.

TENKOVI IMAJU NIZ NEDOSTATAKA

Kako kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov, tenkovi „abrams“ i „leopard 2“, imaju niz nedostataka.

„Po karakteristikama, ‘abrams’ i ‘leopard 2’ su slični ruskim tenkovima — T-90 i T-72. Međutim, za razliku od ruskih tenkova, oni nemaju automatski punjač. Njihova posada se sastoji od četiri osobe od koje je jedna punilac. I ova dva tenka su dosta teža od naših. Što se tiče borbenih zadataka, oni su poznati po tome da su učestvovali u lokalnim sukobima. Na primer, ‘abrams’ je učestvovao u ratu u Persijskom zalivu, dok je turska vojska koristila ‘leopard 2’ u borbi protiv Kurda. Svakako, to ne znači da ne mogu biti uništeni“, objašnjava naš sagovornik.

Foto: Prinskrin

Sa ovom ocenom slaže se i ruski vojni ekspert Viktor Litovkin. Prema njegovim rečima, ovi tenkovi nemaju nikakve šanse u borbi protiv ruskih.

-Počnimo od toga da se u posadi ovih tenkova nalaze četiri osobe. I da oba tenka nemaju automatski punjač. Ovde se radi o tome da jedna osoba tokom vožnje ima zadatak da održava ravnotežu, priprema i ubacuje municiju u cev. Osim ovog nedostatka, oni su i dosta teški. I uprkos činjenici da imaju snažan motor, uopšte dobro ne manevrišu na bojnom polju. Nije čak isključena mogućnost da se na teritoriji Ukrajine neće negde zaglaviti“, konstatuje sagovornik Sputnjika.

NE ŽELE DA SE DISKREDITUJU

Što se tiče odugovlačenja slanja „abramsa“ i „leoparda 2“ Ukrajini, ruski politikolog Mihail Aleksandrov smatra da Vašington ima debele razloge za to.

-Glavni razlog je da su Sjedinjenim Američkim Državama ‘abramsi’ potrebni za upotrebu u potencijalnom sukobu, na primer, između Rusije i NATO-a u Evropi, kao i u Aziji ili na Tajvanu. Drugi razlog je što su oni namenjeni za odbranu Zapadne Evrope u kojoj je razvijena mreža dobrih puteva. Ovi tenkovi su veoma teški. A što je teži tenk, teže mu je da se kreće po neravnom terenu. I Vašington shvata da ova vozila možda neće pokazati visoku efikasnost u Istočnoj Evropi protiv savremenih ruskih tenkova. Zbog toga ne žele da ih diskredituju na međunarodnoj sceni, objašnjava Aleksandrov za RT.

Međutim, prema rečima Leonkova, Nemačka i Sjedinjene Američke Države odugovlače isporuku zbog unutrašnjih problema i straha.

Foto printskrin jutjub US military channel

-Oni znaju da ako isporuče ove tenkove Ukrajini, nove neće uspeti da naprave. U SAD proizvodnja tenkova ide sporo. I to iz jednog razloga — nema dovoljno specijalista. Slična situacija je i u Nemačkoj. Osim toga, i Amerikanci i Nemci pažljivo prate statistiku ruskog Ministarstva odbrane. U njoj se navodi da je naša vojska na teritoriji Ukrajine uništila više od 7,500 oklopnih vozila. I njima je jasno da ako isporuče tenkove, da će i oni zagarantovano biti uništeni, konstatuje naš sagovornik.

Na pitanje da li će Berlin i Vašington na kraju ipak isporučiti tenkove Ukrajini, Litovkin kaže da takva mogućnost ne može da se isključi.

-Međutim, ovi tenkovi neće imati nikakvu ulogu na ratištu. Oni imaju lošu opremu za nadzor. I kada se šalju na ratište, šalju se pod okriljem helikoptera, bespilotnih letelica...Osim toga, u njihovoj blizini, tokom borbenih dejstava, treba da se nalaze ili tenkovska, ili pešadijska borbena vozila, naglašava stručnjak.

Foto: Tviter

 

VISOKI TROŠKOVI ODRŽAVANjA TENKOVA „ABRAMS“

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je da na sastanku Kontakt grupe za podršku Ukrajini koji je održan u američkoj vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj nije doneta odluka o slanju nemačkih tenkova „leopard“ u Ukrajinu.

-Još ne možemo da kažemo kada će biti doneta odluka o tenkovima ‘leopard’ i kakva će ona biti, izjavio je ministar.

Što se tiče SAD, kako je saopštio Pentagon, Vašington ne vidi smisla da šalje Ukrajini tenkove „abrams“.

-Visoki troškovi održavanja ovih tenkova čine besmislenim njihovu isporuku Ukrajini u ovom trenutku, saopštila je zvanična predstavnica Pentagona Sabrina Sing, podsetivši da tenk radi na mlazno gorivo.

U novembru prošle godine Rusija je uputila zemljama NATO-a notu zbog isporuka oružja Ukrajini. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada neće doprineti uspehu rusko-ukrajinskih pregovora, te da će imati negativan efekat.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri