DVE DUŠE" PROTIV RUSIJE: U Parizu juče obeležena šezdeseta godišnjica potpisivanja sporazuma između Šarla de Gola i Konrada Adenauera

G.Čvorović

23. 01. 2023. u 07:00

FRANCUSKA i Nemačka obeležile su juče u Parizu šezdesetu godišnjicu potpisivanja Jelisejskog sporazuma o prijateljstvu dve zemlje, u prisustvu dvojice lidera, Emanuela Makrona i Olafa Šolca, poslanika i ministara dvaju zemalja, odali počast Evropi, čvrstim vezama između Pariza i Berlina i potvrdili nedvosmislenu podršku Ukrajini, ali Šolc nije dao nikakav dodatni znak oko eventualnog slanja tenkova "leopard 2" Kijevu.

ДВЕ ДУШЕ ПРОТИВ РУСИЈЕ: У Паризу јуче обележена шездесета годишњица потписивања споразума између Шарла де Гола и Конрада Аденауера

Foto: AP

- Nećemo da dozvolimo da se Evropa vrati u vreme kada je nasilje zamenjivalo politiku i gde su nacionalna rivalstva cepala naš kontinent - poručio je između ostalog nemački kancelar na Sorboni, gde su se dva državnika obratila govorima na svečanoj ceremoniji.

Dodao je da o tome svedoče odluke donete poslednjih dana o dostavljanju Ukrajini blindiranih vozila, protivvazdušnih sistema i ostalog oruđa.

- Nastavljaćemo da pružamo svu podršku Ukrajini koja joj je potrebna, dok god joj bude bila potrebna - kazao je Šolc, i poručio da "imperijalizam Vladimira Putina neće proći", ali nije pomenuo "leparde".

Joakim Biterlih, bivši evropski i diplomatski savetnik Helmuta Kola, poručio je preko francuskih medija da Sorbona i nije mesto na kom bi mogle da se iskažu takve najave. I predsednik Markon je dao nedvosmislenu podršku Ukrajini u ratu protiv Rusije, a obojica su istakla važnost francusko-nemačkog prijateljstva.

- Mi smo dve duše u istim grudima. Ne liče jedna na drugu, nemaju istu istoriju, ali kucaju zajedno, u istim grudima, ujedinjujući nas - kazao je Makron nalazeći uzore u nemačkoj literaturi, uz pljesak Olafa Šolca i prisutnih, nakon čega je hor otpevao nemačku, francusku i evropsku himnu.

Posle ceremonije na Sorboni, usledio je zajednički savet ministara u Jelisejskoj palati. U oktobru je savet prethodno bio odložen zbog velikog neslaganja između Pariza i Berlina oko mnogobrojnih tema vezanih za energetiku i odbranu. Analitičari ističu da je razlog za nešto hladnije odnose bio i različit karakter dvojice lidera, jer Šolc, za razliku od Makrona, ne voli previše da istupa u javnosti.

Sada je pronađena nova prilika za približavanje, i to na godišnjicu potpisivanja sporazuma između Šarla de Gola i Konrada Adenauera 22. januara 1963. godine.

Istovremeno, dvojica lidera su potpisala zajednički tekst u francuskom listu "Žurnal di Dimanš" i nemačkom "Frankfuter alemajne cajtung", u kome su istakli važnost francusko-nemačkog motora za mir u Evropi, uz poruku vezanu za Ukrajinu:

- Rusija ne treba da pobedi i neće pobediti u ratu ilegalne i bestidne agresije koji vodi protiv Ukrajine.

Izrazili su, između ostalog, želju da Evropa postane suverenija, da zaokruži svoju bankarsku uniju, s prvim mestom proizvodnje i inovacija na svetu, kao i da bude lider u digitalizaciji i zaštiti čovekove sredine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!