ZABRANJENO PREBROJAVANJE "LEOPARDA": Kako su Nemci hteli da sačuvaju svoje tenkove, bivša ministarka pod lupom

Novosti online

21. 01. 2023. u 18:06

BIVŠA nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht zabranila je popisivanje i pregledanje tenkova Leopard iz straha da će se povećati pritisak saveznika kako bi ta vozila bila poslata u Ukrajinu, piše "Biznis insajder", pozivajući se na izvore u ministarstvu.

ЗАБРАЊЕНО ПРЕБРОЈАВАЊЕ ЛЕОПАРДА: Како су Немци хтели да сачувају своје тенкове, бивша министарка под лупом

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Samo nedelju dana pre ostavke, bivša ministarka odbrane Kristina Lambreht dala je instrukcije zvaničnicima da ne popisuju tenkove Bundesvera "Leopard 1" i "Leopard 2". I to uprkos činjenici da su predstavnici njenog resora ranije predložili da se prebroje vozila kako bi bili u mogućnosti da pruže informacije o zalihama - navodi se u saopštenju.

Prema izvorima "Biznis insajdera", Lambrehtova je pokušala da spreči glasine da Olaf Šolc ne želi da šalje tenkove u Ukrajinu, pošto bi se "utvrđivanje broja tenkova od strane Bundesvera moglo protumačiti kao spremnost da snabde Kijev".

Da je to urađeno, nemački kancelar bi "morao da se pravda", s obzirom na približavanje datuma sastanka u bazi Ramštajn, gde su svi učesnici očekivali da dobiju saglasnost Nemačke za predaju tenkova Oružanim snagama Ukrajine, piše medij.

Kijev već nekoliko meseci zahteva oklopna vozila za ofanzivna dejstva.

Britanske vlasti su obećale Ukrajini da će predati njihov "Čelendžer 2", dok je Vašington rekao da još ne vidi smisao da pošalje "Abramse".

Tenk "Leopard" ostaje kamen spoticanja – na poslednjem sastanku kontakt grupe NATO-a u bazi Ramštajn, saveznici nisu uspeli da postignu konsenzus o slanju tenkova.

Istovremeno, novi nemački ministar odbrane Boris Pistorijus je obećao da će Berlin nastaviti da razmatra ovo pitanje.

Kako navodi list "Zidojče cajtung" u utorak, pozivajući se na izvore, Šolc je u razgovoru sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom jasno stavio do znanja da će Nemačka isporučiti Ukrajini tenkove "Leopard 2" samo ako američka strana pošalje tenkove "Abrams" ukrajinskim oružanim snagama. Kasnije su u Berlinu demantovali ovu informaciju.

BONUS VIDEO: ZA JAČU KONTROLU RUSIJE - Novi NATO "avaksi" sleteli na aerodom u Rumuniji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)