NIŠTA OD ODLASKA AMERIKANACA IZ IRAKA Al Sudani: "Mislim da su nam potrebne strane snage"

Đ.G.

15. 01. 2023. u 15:02

IRAČKI premijer Mohamed al Sudani nije odredio raspored za povlačenje američkih trupa iz zemlje, navodi Volstrit džurnal, koji ga je intervjuisao.

НИШТА ОД ОДЛАСКА АМЕРИКАНАЦА ИЗ ИРАКА Ал Судани: Мислим да су нам потребне стране снаге

Foto: EPA

- Mislimo da su nam potrebne strane snage. Biće potrebno neko vreme da se eliminiše ISIS -  rekao je al-Sudani. Istovremeno je napomenuo da unutar Iraka „borbene jedinice“ nisu potrebne. Napominje se da Vašington pomaže Bagdadu u obaveštajnoj i vojnoj obuci.

Prema rečima premijera, sledećeg meseca planira da pošalje delegaciju u američku prestonicu na razgovore.

Al-Sudani je takođe istakao da bi Irak želeo da uspostavi sa Sjedinjenim Državama iste odnose koje SAD imaju sa Saudijskom Arabijom i drugim zemljama Persijskog zaliva .

Irački parlament je 5. januara 2020. godine većinom glasova izglasao povlačenje stranih trupa, a takođe se izjasnio za preispitivanje formata saradnje sa antiterorističkom koalicijom koju predvode SAD.

Ove mere bile su odgovor na američku operaciju u blizini aerodroma u Bagdadu, usled koje su, u noći 3. januara iste godine, iranski general, komandant specijalne jedinice Korpusa islamske revolucionarne garde,  Kasem Sulejmani i zamenik šefa ubijeni. Nakon ovih događaja, koalicija predvođena SAD predala je iračkoj vojsci niz objekata u kojima je američka vojska ranije bila stacionirana, uključujući brojne vazdušne baze i štabove vojnih savetnika koalicije.

2021. godine, šef Centralne komande (CENTCOM) američkih oružanih snaga, general Kenet Makenzi, rekao je da će Vašington zadržati svojih 2.500 vojnika u Iraku u doglednoj budućnosti - prenela je RIA.

BONUS VIDEO: PREMINULA ELVISOVA ĆERKA - Snimci Urgentnog centra bolnice u koju je prevezena Liza Meri Prisli

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)