RUSKI DIPLOMATA U UN: Generalna skupština UN nema nadležnost za osnivanje tribunala protiv Rusije

Novosti online

14. 01. 2023. u 22:03

GENERALNA skupština Ujedinjenih nacija nema ovlašćenja za stvaranje specijalnog tribunala protiv Rusije, takve inicijative su pravno ništavne, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

РУСКИ ДИПЛОМАТА У УН: Генерална скупштина УН нема надлежност за оснивање трибунала против Русије

Foto: Printskrin Youtube/ RussiaUN

-Bilo kakve inicijative tog tipa u Generalnoj skupštini bile bi s pravne tačke gledišta apsolutno ništavne, jer Generalna skupština nema odgovarajuća ovlašćenja za to, rekao je Poljanski za televizijski kanal RT.

Prema njegovim rečima, na Zapadu je ta ideja popularna i koriste je zarad populističkih i političkih ciljeva. Poljanski je naveo da u toj ideji praktično nema sadržaja, osim što može da navede ozbiljne ljude da se smeju i sležu ramenima.

Ranije je prva zamenica Ministarstva inostranih poslova Ukrajine Emina Džaparova rekla da će Ukrajina ove godine podneti Generalnoj skupštini UN na razmatranje nacrt rezolucije o osnivanju specijalnog tribunala protiv Rusije. U februaru će Kijev podneti Generalnoj skupštini UN nacrt rezolucije za podršku „mirovnom planu“ ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

 

Za "samit mira" neophodna odluka Generalne skupštine UN

Poljanski je, takođe, komentarisao „samit mira“ u Ujedinjenim nacijama koji je najavila Ukrajina, istakavši da je za održavanje takvog skupa neophodna odluka Generalne skupštine UN.

„Ne razumemo detalje, niko ih ne razume. Zbog toga, da bi se održao samit u UN, neophodna je odluka Generalne skupštine UN, postoje određena budžetska pitanja koja treba rešiti“, rekao je Poljanski.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!