AMERIKANCI OBRADOVALI PUTINA: Da li vojsci SAD ponestaje municije za Ukrajinu?

P. Z. S. /19fortyfive.com

14. 01. 2023. u 16:33

UKRAJINA toliko brzo trošia municiju za haubice kalibra 155 mm da ostavlja i Sjedinjene Države u škripcu, navodi se u novom izveštaju istraživačkog centra CSIS.

АМЕРИКАНЦИ ОБРАДОВАЛИ ПУТИНА: Да ли војсци САД понестаје муниције за Украјину?

Foto: EPA


Moglo bi proći i do pet godina da industrijska baza proizvede dovoljno zrna da popuni američke zalihe, smatra Brent M. Eastwood bivši amijski oficir SAD u članku za 19fortyfive.com.

Nisu to samo topovske granate. Nedostaju i projektili "Džavelin" i "Stinger" za čiju proizvodnju, da se popuni inventar u SAD, bi moglo biti potrebno šest do osam godina.

Ovo dovodi u pitanje da li bi Amerikanci mogli da vode još jedan rat protiv protivnika kao što je Kina, a da ne ostanu bez municije.


NIVO ISPORUČENE MUNICIJE JE ALARMANTAN

Sjedinjene Države su poslae su preko milion granata kalibra 155 mm, uključujući precizno vođena zrnae, u Ukrajinu od početka rata pre skoro godinu dana.

CSIS ovo ocenjuje kao „crveno“ stanje za vojsku Sjedinjenih Država, što znači da je „malo verovatno da će obnoviti zalihe u roku od pet godina“.

Foto AP

Tekst potpisa


EKSKALIBURE, DžAVELINE I STINGERE ĆE BITI TEŠKO ZAMENITI

Ekskalibur precizno vođena zrna su takođe blizu nestanka. Ukrajina je dobila 5.200 zrna ove municije. Sjedinjene Države šalju oko 1.000 ekskalibura mesečno, ali godišnja proizvodnja ovih vrednih granata iznosi 1.000 metaka godišnje. Za zamenu američkih zaliha za ovu vrstu granatae moglo bi proći i do sedam godina.

Do 8.500 protivtenkovskih projektila Džavelin je poslato na bojno polje i 1.600 protivvazdušnih projektila Stinger je prebačeno, prema grafikonu u izveštaju koji je sastavljen na osnovu izvora Pentagona i novinskih izveštaja.


VOJSCI SAD TAKOĐE JE POTREBNA MUNICIJA - ČAK I U MIRNODOPSKIM VREMENIMA

CSIS je istakao da su vojnicima i marincima američke poljske artiljerije potrebne granate da bi obučili i zadržali veštinu, a da ne spominjemo municiju koja je potrebna ako dođe do rata. Sukob u Ukrajini je od samog početka bio artiljerijski duel. Ruska vojska se ponekad opisuje kao artiljerijske snage sa tenkovima. Ukrajina takođe puca sa američkim vučenim haubicama M777 koje su prvi put poslate u aprilu. Branioci su nedavno dobili američku samohodnu haubicu Paladin 155 mm – dragulj roda poljske artiljerije Kopnene vojske. Ovaj sistem će zahtevati više granata.

Foto Tanjug/AP

UKRAJINA ISPALjUJE PREKO 4.000 ARTILjERIJSKIH ZRNA SVAKOG DANA


U izveštaju se procenjuje da Ukrajina ispaljuje 143.000 granata mesečno ili blizu 4.700 zrna svakog dana. Ovo je neodrživo za Sjedinjene Države. Druge vojske u savezničkoj koaliciji će morati da se priključe u nekom trenutku kao izvor za artiljerijsku municiju. Analitičar CSIS-a Mark Cancian napisao je da bi ovaj scenario mogao da postane kriza. Ukrajina će možda morati da „racionira granate i puca samo na ciljeve najvišeg prioriteta“.


TEŠKE BORBE ZAHTEVAJU VELIKU ARTILjERIJSKU PODRŠKU

Ovo stanje bi bilo neodrživo za Ukrajince jer trenutne teške borbe u regionu Donjecka, posebno oko gradova Bahmut i Soledar, zahtevaju značajnu artiljerijsku vatru pošto ruski vojnici napreduju u talasima.


DA LI MINISTARSTVO ODBRANE OVO IMA POD KONTROLOM?

Portparol Pentagona donekle je priznao problem, ali veruje da vojska pažljivo prati problem. Brigadni general Ratnog vazduhoplovstva Pat Rajder nije izgledao previše zabrinut zbog opadanja zaliha municije.

-Nećemo ići ispod naših zahteva za spremnost, uzimajući u obzir koje su potrebe za bezbednosnom pomoći Ukrajini, rekao je Rajder u saopštenju za javnost.


MOŽDA JUŽNA KOREJA MOŽE POMOĆI

Jedan izvor koji bi potencijalno mogao pomoći u ublažavanju problema je Južna Koreja. Južnokorejska vojska ima veliku artiljerijsku snagu i produktivnu industrijsku bazu koja bi Ukrajini mogla da obezbedi granate od 155 mm. Rajder je rekao da je Pentagon u pregovorima sa južnokorejskom vladom kako bi dodatno pomogao u snabdevanju. Sjedinjene Države su pristale da kupe 100.000 zrna od Južne Koreje u novembru, ali Ukrajina će to brzo potrošiti.

Foto printskrin tvzvezda.ru


UMESTO TOGA, KORISTITE DRUGU VELIČINU ZRNA

Još jedan težak izbor bi bio da Ukrajina koristi lakše, kraćeg dometa i manje smrtonosne haubice i municiju od 105 mm, ali branioci očigledno više vole granate sa jačim udarom i Ekskalibur GPS vođen projektil.


OVO PITANjE ZAHTEVA POSEBNU PAŽNjU

Zakonodavci u Kongresu bi možda želeli da održe saslušanje o ovom problemu. Ima republikanaca koji su skeptični u pogledu celokupne premise finansijske i vojne pomoći Ukrajini i ova situacija će dodati vodu u njihov mlin. Sekretar odbrane Lojd Ostin i predsedavajući Združenog generalštabova general Mark Mili možda će morati da odgovaranju na neka teška pitanja o tome kako američka vojska može da nastavi da prenosi granate i drugo oružje u Ukrajinu i da li druge zemlje mogu da poprave taj nedostatak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna