ORBAN PITAO NAROD, ONI SE IZJASNILI: Ogromna većina Mađara protiv sankcija Rusiji

Novosti online

14. 01. 2023. u 15:27

REZULTATI nacionalnih konsultacija u Mađarskoj, na kojima su se građani zemlje izjašnjavali o sankcijama protiv Rusije, pokazali su da je 97 odsto stanovnika protiv antiruskih sankcija Evropske unije, izjavila je portparolka mađarske Vlade Aleksandra Sentkiralji.

ОРБАН ПИТАО НАРОД, ОНИ СЕ ИЗЈАСНИЛИ: Огромна већина Мађара против санкција Русији

Foto: Profimedia/Luka Dakskobler/SOPA Images

Po njenim rečima, u konsultacijama je učestvovalo skoro 1,4 miliona građana Mađarske.

-Vlada je sumirala rezultate nacionalnih konsultacija koji su nedvosmisleni: 97 odsto Mađara odbacuje sankcije koje nanose ozbiljnu štetu. Sankcije koje nisu zaustavile krizu u Ukrajini izazvale su i izazivaju neviđene ekonomske poteškoće u Evropi, saopštila je Sentkiralji.

Kako je dodala, mađarska strana će insistirati na tome da i u Briselu budu obavešteni o rezultatima.

-To je neophodno jer umesto da revidiraju politiku sankcija, oni žele da uvedu nove sankcije. Poruka konsultacija je jasna: potrebno je preispitati sankcionu politiku Brisela. Potrebni su mirovni pregovori, a ne ograničenja koja vode u ćorsokak, istakla je Sentkiralji.

Nacionalne konsultacije u Mađarskoj trajale su od 14. oktobra do 15. decembra. Građani zemlje imali su priliku da iskažu svoj stav po pitanju sankcija na energente iz Rusije i sankcija koje su izazvale smanjenje broja ruskih turista i povećanje cena hrane. Za razliku od referenduma, nacionalne konsultacije ne predviđaju prag izlaznosti.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je krajem septembra da je Mađarska prva zemlja u Evropi koja pokreće nacionalne konsultacije na kojima će se građani izjasniti o sankcijama EU protiv Rusije. On je pozvao sve stanovnike zemlje da se izjasne i tako „stave tačku“ na poskupljenja energenata izazvana sankcijama koje je Brisel „nametnuo zemljama EU“. Prema njegovim rečima, cene u Evropi bi se za nekoliko dana dvostruko snizile ako bi EU promenila politiku sankcija

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (3)

SRBI - NAJZGODNIJA REPREZENTACIJA EURO 2024! Evo ko je najseksi fudbaler, ali i kako izgleda Top 10 te liste! (FOTO)