HEZBOLAH OGORČEN ZBOG ISPADA ŠARLI EBDOA: Traže od Francuske da ih žestoko kazni

Tanjug

10. 01. 2023. u 12:24

LIBANSKA militantna organizacija Hezbolah osudila je danas karikature koje je nedavno objavio francuski satirični časopis "Šarli Ebdo", kojima se izruguje iransko vladajuće sveštenstvo, i pozvala je Francusku da kazni tu publikaciju.

ХЕЗБОЛАХ ОГОРЧЕН ЗБОГ ИСПАДА ШАРЛИ ЕБДОА: Траже од Француске да их жестоко казни

Foto: AP

Hezbolah, koji je saveznik Irana, saopštio je da su uvredljive karikature „ružan potez“ lista čija je meta iranski ajatolah Ali Hamnei poštovan kao duhovni vođa desetina miliona pobožnih šiita širom sveta, uključujući i Liban, prenosi Rojters.

Članovi Hezbolaha, šiitske organizacije, takođe smatraju Hamneija svojim verskim vođom.

- Pozivamo francusku vladu da preduzme odlučne mere da kazni one koji stoje iza tog čina napada na dostojanstvenike cele nacije. Francuska vlada ne bi trebalo da bude partner u ovom prekršaju - navodi se u saopštenju Hezbolaha.

Francuski nedeljnik objavio je desetak karikatura koje prikazuju Hamneija, za koje navodi da su crteži pristigli na nagradni konkurs, organizovan kao znak podrške antivladinim protestima u Iranu poslednjih meseci.

Šarli Ebdo je saopštio da su karikature objavljene u posebnom izdanju, koje obeležava godišnjicu napada islamističkih ekstremista na redakciju tog lista u Parizu, u januaru 2015. godine, nakon što je magazin na naslovnoj strani objavio karikaturu proroka Muhameda.

U tom napadu ubijeno je 12 novinara Šarli Ebdoa.

List je saopštio i da je cilj nagradnog konkursa bio da se pruži podrška Irancima koji se ''bore za svoju slobodu''.

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI U MARINIKI - Snimci Narodne milicije DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!