NATO ŠIRENJEM NA ISTOK SAHRANIO ODNOSE SA RUSIJOM: Ko je uništio san o zajedničkom evropskom domu?

Novosti online

29. 12. 2022. u 16:30

RUSKI senator Aleksej Puškov rekao je da je Severnoatlantska alijansa "sahranila san o zajedničkom evropskom domu" sa Rusijom odlukom da se proširi na istok, prenose "RIA Novosti".

НАТО ШИРЕЊЕМ НА ИСТОК САХРАНИО ОДНОСЕ СА РУСИЈОМ: Ко је уништио сан о заједничком европском дому?

Foto: Printsreen/Jutjub

- Prosto je neverovatno. Ostavljam po strani pitanje koliko je ovaj san bio realističan. Zapad je uništio ideju o 'zajedničkom evropskom domu' još u periodu od 1994 do 1995. godine, kada je doneta suštinska odluka da se NATO proširi na istok, ka Rusiji - naglasio je Puškov.

Kao primer, senator je naveo nedavni govor nemačkog predsednika Franka Valtera Štajnmajera u kome je naveo da su upravo akcije Rusije protiv Ukrajine "razrušile san Mihaila Gorbačova o zajedničkom evropskom domu".

Prema njegovim rečima, zapadne zemlje aktivno pokušavaju da krivicu za svoj politički neuspeh prebace na Moskvu.

Kako je istakao senator, Alijansa se proširila uprkos upozorenjima zapadnih lidera da će tako Zapad "dobiti Poljsku, ali izgubiti Rusiju".

- Rusija već dugi niz godina nije preduzela nikakve nasilne akcije kao odgovor na neprekidno širenje NATO-a i smenu režima u susednim zemljama. Pa ko je uništio san o zajedničkom evropskom domu, i to mnogo pre najnovijih događaja? Odgovor je očigledan - poručio je Puškov.

Krajem prošle godine Rusija je objavila nacrte ugovora sa SAD i sporazuma sa NATO-om o bezbednosnim garancijama. Moskva je tražila pravne garancije da se Alijansa neće širiti na istok, da Ukrajina neće pristupiti bloku, kao i da se neće širiti vojne baze u postsovjetskim zemljama. Predlozi su sadržali i klauzulu o nerazmeštanju naoružanja NATO-a u blizini granica Rusije i povlačenju snaga Alijanse u istočnoj Evropi na položaje iz 1997. godine.

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE MOGUĆE? Evo šta su organizatori Rolan Garosa uradili Novaku Đokoviću dva i po sata pred njegov meč!