RAT U UKRAJINI: Iz Ukrajine izvezeno više od 15 miliona tona hrane; Pogođena baza stranih plaćenika u Bahmutu

Novosti onlajn

25. 12. 2022. u 07:32 >> 21:16

U TOKU je 305. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Šef administracije predsednika Ukrajine Andrej Jermak izjavio je da Kijev očekuje da tokom 2023. godine pobedi Rusiju i povrati Krim. Međutim, Narodna milicija LNR je primetila da ukrajinske snage trpe velike gubitke kod Svatova i da šalju nova pojačanja u tom pravcu.

РАТ У УКРАЈИНИ:  Из Украјине извезено више од 15 милиона тона хране; Погођена база страних плаћеника у Бахмуту

Foto: Profimedia/Ilustracija

Erdogan o ukrajinskoj krizi: Zapad je samo aktivirao provokacije

Zapad je samo aktivirao provokacije, ne pokušavajući da bude posrednik u ukrajinskoj krizi izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

- Turska je 2022. godine preuzela ulogu posrednika u crnomorskom prehrambenom koridoru - naglasio je Erdogan.

Prema njegovim rečima, cilj prehrambenog sporazuma je bila isporuka namirnica zemljama kojima su one najpotrebnije. On je podsetio da je predsednik Rusije rekao da je neophodno da se isporuke usredsrede na afričke zemlje, a ne na evropske.

Turski predsednik je zaključio da je sada najkomplikovanije pitanje snabdevanja svetskih tržišta đubrivom iz Rusije.

Turski ministar o prehrambenom sporazumu: Iz Ukrajine izvezeno više od 15 miliona tona proizvoda

Više od 15 miliona tona poljoprivrednih proizvoda je izvezeno iz Ukrajine od kada je na snazi prehrambeni sporazum, izjavio je ministar transporta i infrastrukture Turske Adil Karaismailoglu.

Prema njegovim rečima, od prvog avgusta do 25. decembra je iz ukrajinskih luka isplovilo 585 teretnih brodova koji su prevezli 15 miliona 80 hiljada tona 13 vrsta poljoprivrednih proizvoda.

Turski ministar je istakao da je 44 odsto ukrajinskih proizvoda poslato u Evropu, 29 odsto u azijske zemlje, 15 odsto u Tursku i 12 odsto u afričke zemlje.

Stiže pomoć za ukrajinski energetski sistem

Međunarodni partneri Ukrajine najavili su pružanje pomoći energetskom sistemu zemlje u iznosu od skoro 1,5 milijardi dolara, saopštio je ukrajinski premijer Denis Šmigalj

- Pomoć energetskom sektoru od partnera dobija na zamahu. Najavili su nam pomoć u iznosu od skoro 1,5 milijardi dolara. Svakog dana stiže dodatna oprema za popravku oštećene infrastrukture - napisao je premijer na društvenim mrežama.

On je dodao da je u Ukrajinu već stiglo više od 200 pošiljki sa energetskom opremom.

Savetnik Zelenskog: SAD će ostaviti Ukrajinu na cedilu posle 2023. godine

Ukrajina će, najverovatnije, biti lišena podrške glavnog saveznika Sjedinjenih Američkih Država nakon 2023. godine, rekao je savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Aleksej Arestovič za televiziju „24 kanal“.

Ranije je političar izjavio da Vašington nikada neće odbiti da podrži Kijev, ali je i primetio da finansijska i vojna pomoć mogu imati vremensko ograničenje. On je istakao da čak i u tom slučaju računa na podršku Evropske unije, kao i na ukrajinski vojno-industrijski kompleks.

Oštećeno skladište šalitre tokom bombardovanja u DNR

Tokom ukrajinskog granatiranja hemijske fabrike „Stirol“ u Gorlovki (DNR) oštećeno je skladište šalitre, saopštio je gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko na svom Telegramu.

Kako je naveo, polomljeni su prozori i ograda pogona karbamida.

Gorlovka se nalazi 50 kilometara severno od Donjecka. U gradu se nalazi hemijski koncern „Stirol“ i preduzeća za iskopavanje uglja. Ovo je jedno od najvećih naselja u DNR, a pre početka sukoba u Donbasu Gorlovka je inaka više od 250 hiljada stanovnika.

Amerika bi od Ukrajine da napravi „nepotopivi nosač aviona“

Kijev za Vašington predstavlja neku vrstu „nepotopivog nosača aviona“ sa bezbrojnim mogućnostima, tvrdi u svojoj kolumni za RT Fjodor Lukjanov, glavni urednik časopisa “Russia in Global Affairs” i direktor istraživanja Međunarodnog diskusionog kluba Valdaj.

Sumirajući nedavnu posetu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Vašingtonu, Lukjanov u autorskom tekstu, ističe da bi, ako se ostavi po strani sva pompa koja se digla oko posete, ona mogla biti prekretnica za „evropsku bezbednost“.

Ovaj stručnjak navodi da Ukrajina formira moćnu i sposobnu oružanu silu, uz aktivnu pomoć Zapada, pre svega SAD, i da zato njen formalni status – da li je članica NATO-a ili ne – više nije bitan.

- Ona je de fakto, ako ne i de jure, vojni saveznik Amerike, pored toga što ima jedinstveno i praktično iskustvo u direktnoj konfrontaciji sa Rusijom - piše on.

Lukjanov čak ističe da je tako gledano, logično pretpostaviti da je za SAD još ugodnije da Ukrajina ostane van formalnog saveza, jer proširuje prostor za političko i vojno delovanje.

- Nema zakonskih obaveza, nivo i obim podrške mogu da variraju u zavisnosti od situacije u svakom trenutku, a stepen lojalnosti Kijeva Vašingtonu kao glavnom garantu resursa verovatno će premašiti čak i onaj koji pokazuju Varšava ili baltičke države - navodi stručnjak.

Nepovrenje Ukrajine prema Zapadnoj Evropi će, prema njegovim rečima, poput Poljske i Baltika, verovatno rasti, jer će Kijev nazaobilazne unutrašnje nasuglasice unutar Evrope tumačiti kao njenu skrivenu želju da se dogovara ra Rusijom.

Za SAD će, kako kaže, ova vrsta „kopnenog nepotopivog nosača aviona“ dobro doći.

- Ovako obučen i lojalan satelit, s jedne strane pored Rusije, a sa druge usmeren ka Zapadnoj Evropi – i narativ Kijeva da zahvaljujući njegovim naporima ostatak Evrope može da živi u miru, a ne pod ruskim bombama – otvara mnoge mogućnosti - navodi Lukjanov i dodaje da je teritorijalna konfiguracija Ukrajine Vašingtonu nevažna.

Štaviše, prema njegovoj oceni, očuvanje dela međunarodno priznate ukrajinske teritorije pod ruskom kontrolom učvršćuje sukob i ostavlja razlog za borbu.

Za Vašington je, kako kaže, od ključnog značaja da unapredi kapacitete Ukrajine kako bi bilo koja naredna faza sukoba mogla da se nastavi bez direktnog učešća američkih i NATO jedinica, što je, prema njegovim rečima, veoma značajna tačka.

- Šema je, u principu, prilično racionalna. Nema garancija da će to funkcionisati, jer Rusija ima moć da to spreči, ali je rizično za samu Ameriku. A ozloglašeni evropski bezbednosni sistem – čija je reforma bila ključni zahtev Rusije pre godinu dana – ako se ikada vrati na dnevni red, biće pod sasvim drugačijim okolnostima. Stari pristupi i zahtevi više neće važiti - zaključuje Lukjanov.

Podoljak: Rusija ne želi pregovore, Putin da se vrati u realnost

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak pozvao je danas ruskog predsednika Vladimira Putina da se "vrati u realnost" i ocenio da Moskva ne želi pregovore, već pokušava da izbegne odgovornost.

Podoljak je, nakon što je Putin rekao da je Rusija spremna da pregovara sa svim učesnicima procesa u Ukrajini o prihvatljivim ishodima, naveo na Tviteru da je "Rusija sama napala Ukrajinu i ubija njene građane".

- Rusija ne želi pregovore, već pokušava da izbegne odgovornost - tvrdi Podoljak.

Putin je prethodno izjavio da je Moskva spremna da pregovara sa svim učesnicima procesa u Ukrajini o prihvatljivim ishodima, ali da oni odbijaju pregovore.

Figaro: Zapadne sankcije su rusku ekonomiju navele na prestrojavanje, ali je nisu uništile

Obim trgovine Rusije s drugim zemljama smanjio se nakon uvođenja zapadnih sankcija, ali nije uništen, navodi francuski list „Figaro“. Trgovina se i dalje obavlja, čak i sa zapadnim zemljama, dok je s Kinom, Indijom i Turskom dostigla rekordne iznose u mnogim sektorima.

Rusija se nikad neće složiti sa izmenama i uništavanjem procesa tržišnog regulisanja cena

Rusija se nikada neće složiti sa izmenama i uništavanjem procesa tržišnog regulisanja cena, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući uvođenje ograničenja cena za uvoz ruskih energenata.

- Iako su postavljena prilično visoko, to je pitanje principa - to je mešanje u procese tržišnog regulisanja cena. I ako danas pristanemo na tako velikodušnu gornju granicu cena, onda ćemo sutra morati da pristanemo na ono koje krši interese. Dakle, o tome se ne može razgovarati. Nikada nećemo pristati na takvo narušavanje i uništavanje procesa tržišnog određivanja cena - rekao je sekretar za štampu predsednika Rusije.

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Oružane snage RF likvidirale su više od 30 ukrajinskih vojnika u području Kupjanska;

- Ruska vojska je likvidirala više od 80 ukrajinskih vojnika i plaćenika tokom ofanzive u području Donjecka;
- U DNR je uništen poljski samohodni artiljerijski sistem „Krab“;
- Uništene su tri američke haubice M777 i dva sistema "Grad" i dva "Uragana";
- Gubici Oružanih snaga Ukrajine u području Krasnog Limanadnevno dostižu 60 poginulih i ranjenih vojnika;
- Ruska artiljerija pogodila je privremenu bazu stranih plaćenika u Artjomovsku, DNR.

Podaci o žrtvama

Tokom ukrajinskog granatiranja Luganske Narodne Republike (LNR) od 24. februara poginulo je 169 osoba, od kojih je 21 dete.

Putin: Rusija može uništiti PVO sisteme „patriot“

Rusija može uništiti PVO sisteme „patriot“, ako ih SAD isporuče Ukrajini, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin televiziji „Rusija 1“.

"Sto odsto ćemo ih skrckati!“, saopštio je Putin.

On je podsetio Ukrajina „još nema takve komplekse”.

Foto Tanjug/AP


U Zaporoškoj oblasti formirana odbrambena linija u nekoliko ešalona

U Zaporoškoj oblasti formirana je odbrambena linija u nekoliko ešalona, izjavio je Vladimir Rogov, predsednik pokreta „Zajedno sa Rusijom“i član glavnog saveta vojno-civilne administracije regiona.

- Formirana je široka ešalonska odbrana sa utvrđenim zonama koja će zaustaviti svaki pokušaj neprijatelja da naruši mir stanovnika Zaporoške oblasti Rusije - napisao je političar na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, izgradnja odbrambenih objekata duž linije fronta je pri kraju.

Danas ruska vojska kontroliše više od 70 odsto Zaporoške oblasti. Region je primljen u sastav Ruske Federacije na osnovu rezultata referenduma. Istovremeno, regionalni centar, grad Zaporožje, ostaje pod kontrolom ukrajinskih vlasti.

Kako je Rogov ranije izjavio, „postoje velike, ne neosnovane nade, da će 2023. godine cela Zaporoška oblast biti ne samo de jure, već i de fakto deo Rusije“.

Američki general: Ukrajinske trupe trpe velike gubitke

Ukrajinske trupe trpe velike gubitke, saopštio je penzionisani američki general Bari Mekefri.

- Ukrajina trpi ogromne gubitke i u velikoj je opasnosti - rekao je on u intervjuu za MSNBC.

Prema rečima Mekefrija, obećane siporuke PVO sistema „patriot“ „teško da je dovoljno”

Oružanim snagama Ukrajine za odbranu zbog nadmoći Rusije u avijaciji i artiljeriji. Za bilo kakvu promenu u odnosu snaga, prema rečima bivšeg generala, Ukrajini su potrebni tenkovi M1A2 Abrams i navođene operativno-taktičke balističke rakete iz porodice ATACMS.

Newsweek: Ukrajinci neće moći da koriste Patriot

Oružane snage Ukrajine neće moći da koriste PVO sistem „patriot“ pre proleća 2023. godine, piše Newsweek, pozivajući se na analitičare.

Prema rečima penzionisanog američkog generala Marka Hertlinga, Ukrajini će biti potrebni meseci priprema pre nego što zemlja bude mogla da koristi sisteme protivvazdušne odbrane „patriot“.

Analitičar Instituta „Katon“ Džordan Koen takođe je izrazio mišljenje da bi obuka za održavanje i remont sistema mogla da potraje čitavu kalendarsku godinu.

Ukrajinci raspoređuju dodatne snage u Donbasu

Ukrajinska komanda raspoređuje dodatne snage u području Svatova u Donbasu, rekao je Sputnjiku oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko, pozivajući se na obaveštajne podatke.

Sagovornik agencije je to pripisao velikim gubicima i neefikasnosti vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine.

- Ova mera je iznuđena za ukrajinsku komandu, pošto su nenadoknadivi i sanitarni gubici premašili procenjene cifre, a vatrena moć se pokazala neefikasnom - kaže oficir.

 

BONUS VIDEO: 

VOJNE VEŽBE U BELORUSIJI: Zajednički manevri ruskih i beloruskih snaga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri