TURSKA PROŠIRILA SPISAK: Od Švedske traži izručenje još nekoliko osoba

Đ.G.

22. 12. 2022. u 17:49

TURSKA proširuje spisak osoba koje želi da bude izručene iz Švedske, javio je u četvrtak švedski radio. U turskim medijima objavljena su imena onih Turaka koji žive u Švedskoj i koje Ankara želi da budu izručena.

ТУРСКА ПРОШИРИЛА СПИСАК: Од Шведске тражи изручење још неколико особа

Foto: Profimedia

Turski političari i mediji su dugo vremena prozivali 33 osobe za izručenje. Sada se u publikacijama navode još 42 osobe. Većina ovih osoba optužena je za umešanost u aktivnosti organizacija koje su u Turskoj priznate kao terorističke.

Konkretno, 16 osoba sa liste optuženo je za veze sa Radničkom partijom Kurdistana, 12 - sa Gulenovim pokretom, sedam - ​​sa raznim levičarskim grupama, a samo sedmoro se tereti za krivična dela.

Nakon što su Švedska i Finska podnele zahtev za ulazak u NATO, Turska je najavila da će pristati na njihovo članstvo samo pod uslovom da izruče turske zločince koji se kriju na njihovoj teritoriji.

Švedski Vrhovni sud je 19. decembra odlučio da zaustavi izručenje prognanog novinara jer bi u Turskoj mogao biti proganjan zbog svojih političkih stavova. Stokholm je ranije obustavio izručenje još dve osobe koje su dobile status izbeglice u Švedskoj.

Odluka Vrhovnog suda znači da vlada, koja na kraju mora da odluči o tom pitanju, nije u mogućnosti da udovolji zahtevu za ekstradiciju.

Švedska i Finska su 18. maja podnele zahtev za ulazak u NATO, ali je taj proces odmah blokirala Turska. Ankara je zahtevala da ove zemlje proglase kurdske organizacije terorističkim, izruče osobe optužene za terorizam ili koje su učestvovale u pokušaju državnog udara u zemlji 2016. i da ukinu zabranu naoružanja Ankari.

28. juna, pre početka samita NATO-a u Madridu, održani su razgovori između turskog predsednika Tajipa Erdogana, finskog predsednika Saulija Niinista, zatim švedske premijerke Magdalene Anderson i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga. Potpisan je memorandum kojim se Stokholmu i Helsinkiju dozvoljava ulazak u NATO. Prema rečima turskog lidera, Švedska je obećala da će izručiti više od 70 osoba umešanih u terorističke aktivnosti - prenela je agencija TASS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...