TERETE GA I ZA ZAVERU PROTIV AMERIKE: Preporučeno podizanje optužnice protiv Trampa zbog događaja na Kapitolu

Novosti onlajn

19. 12. 2022. u 22:49

KOMISIJA Predstavničkog doma koja je istraživala upad u Kongres 6. januara 2021. godine, jednoglasno je preporučila Sekretarijatu za pravosuđe podizanje optužnice protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

ТЕРЕТЕ ГА И ЗА ЗАВЕРУ ПРОТИВ АМЕРИКЕ: Препоручено подизање оптужнице против Трампа због догађаја на Капитолу

Foto: AP

Komisija je navela četiri krivična dela za koja smatra da predstavljaju osnov za podizanje optužnice, a to su opstrukcija zvaničnog postupka, zavera protiv SAD, iznošenje lažnih izjava i podsticanje i podržavanje pobune, preneo je Glas Amerike.

Komisija, u kojoj je sedmoro demokrata i dvoje republikanaca, takođe je preporučila Sekretarijatu za pravosuđe da pokrene postupak protiv Džona Istmana, jednog od Trampovih pravnih savetnika.

Istman je radio za Trampa i lobirao kod potpredsednika Majka Pensa da blokira potvrđivanje rezultata predsedničkih izbora 2020. 

Foto: Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson

Napisao je memorandum na dve strane u kome tvrdi da Pens može da poništi rezultate predsedničkih izbora tokom potvrđivanja  rezultata u Kongresu 6. januara. 

Takođe je održao vatreni govor na mitingu Trampovih pristalica "Zaustavimo krađu" pre napada na Kapitol i iznosio lažne tvrdnje o izbornoj prevari.

Preporuka o podizanju optužnice pretežno je simbolična, jer Sekretarijat za pravosuđe treba da odluči da li će podići optužnicu protiv Trampa ili ne, ali ona istovremeno odražava snažan stav komisije i doprinosi političkom pritisku na sekretara za pravosuđe Merika Garlanda i specijalnog tužioca Džeka Smita, koji sprovodi istragu o događajima 6. januara i Trampovoj ulozi u njima.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

ZA KURTIJEVU MRŽNJU PREMA VUČIĆU NEMA NI LEKA NI DOKTORA: Reakcija Petkovića nakon Aljbinove provokacije na Tviteru