RASTE BROJ NOVIH DRŽAVLJANA U AUSTRIJI: Žrtve nacizma čine 30 odsto pridošlih građana

Tanjug

06. 12. 2022. u 08:34

U PRVA tri kvartala ove godine, austrijsko državljanstvo dobilo je 11.155 građana, što je, u odnosu na isti period lane, rast od 45,3 procenta.

РАСТЕ БРОЈ НОВИХ ДРЖАВЉАНА У АУСТРИЈИ: Жртве нацизма чине 30 одсто придошлих грађана

Foto: Piksabej

Oko 30 odsto novih državljana su potomci žrtava nacizma, kojima je novim zakonom omogućeno da dobiju austrijsko državljanstvo.

- Rastu broja dodele državljanstva doprineli su pre svega žrtve nacizma i njihovi potomci - objasnio je direktor Statističkog zavoda Austrije Tobias Tomas.

Osobe koje su politički progonjene tokom nacističkog režima i njihovi potomci, bez da moraju da se odreknu sadašnjeg državljanstva, dobili su mogućnost da uzmu i austrijski pasoš.

Tu mogućnost iskoristile su ove godine 3.022 osobe, od kojih 2.992 žive u inostranstvu, pre svega u Izraelu, SAD i Velikoj Britaniji.

Na osnovu dugogodišnjeg boravka u Austriji, državljanstvo su dobile 8.133 osobe, među kojima prednjače Sirijci (834), Turci (810) i građani poreklom iz Bosne i Hercegovine (614).

Proteklih godina prednjačili su građani Bosne i Hercegovine, ali su ih sada pretekli Sirijci koji su u Austriju došli u velikom migrantskom talasu 2015.

Prema statističkim podacima, četvrtina novih državljana rođena je u Austriji.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

I SRPSKI DEČAK POGINUO U ZEMLJOTRESU: Mali Robin (8) stradao u majčinom zagrljaju