MEDVEDEV - RAKETA IMAMO DOVOLJNO: Obaveštajne agencije u SAD nagađaju mogu li Rusi ostati bez visokopreciznog oružja

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

06. 12. 2022. u 08:00

AMERIKANCI se uzalud nadaju da će Rusima ponestati rakete, pa da će to zaustaviti napade na energetske objekte.

МЕДВЕДЕВ - РАКЕТА ИМАМО ДОВОЉНО: Обавештајне агенције у САД нагађају могу ли Руси остати без високопрецизног оружја

Foto: Ekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Jutjub/WarLeaks - Military Blog

Iz ruskih vojnih fabrika stižu informacije da rade u tri smene i da će raketa i municije biti dovoljno za nastavak vojne operacije u Ukrajini.

Rukovodilac Nacionalne obaveštajne službe SAD Evril Hejns minulog vikenda je izjavila da je moguće da Rusi uskoro imaju problema sa proizvodnjom visokopreciznih raketa kojima gađaju ukrajinske objekte. Tokom foruma koji je organizovao Fond Ronalda Regana, Evril Hejns je priznala da nemaju tačne podatke koliko su Rusi do sada potrošili raketa, ali svoju prognozu zasniva na tome da Rusi moraju da kupuju čipove za proizvodnju visokopreciznih raketa.

Ruske rakete, Foto AP

Na početku rata Amerikanci su, zajedno sa štićenicima u Kijevu, izjavljivali kako ruske rakete nisu baš precizne. Ali, što je rat više odmicao morali su da priznaju da ruske rakete i dronovi pogađaju ciljeve, jer je sve veći deo Ukrajine bio u mraku. Čak je i šef Pentagona Lojd Ostin na forumu u Kanadi morao da prizna da Rusija ima dobro oružje.

List "Njujork tajms" je pisao da je, ne samo ukrajinske generale, već i one na Zapadu, začudio obim raketnih arsenala ruske vojske koja dugo gađa, i pogađa, ukrajinske ciljeve. "Njujork tajms" navodi da na Zapadu niko ne zna koliko Rusi, zapravo, u svojim arsenalima imaju raketa.

Bivši predsednik i premijer Rusije, a sada potpredsednik Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev poručio je protivnicima da se ne nadaju da će se potrošiti ruske rezerve raketa. Medvedev je kazao: "Imamo raketa dovoljno i stalno ih proizvodimo."

Predsednik Rusije Vladimir Putin je poručio proizvođačima oružja da zajedno sa onima na frontu koji ga koriste rade na njegovom usavršavanju. Rusija je formirala poseban koordinacioni savet, čiji je zadatak da se proizvodi u dovoljnim količinama sve što je potrebno za vojsku na frontu.

Bivši rukovodilac ukrajinske državne kompanije "Ukrenergo" Jurij Kasič je preko TV kazao da Rusi gađaju raketama i dronovima upravo objekte koji su vrlo opterećeni i po veoma važnim podstanicama.

- Ciljeve je odredio neko ko se razume u energetiku, a vojnici samo ispunjavaju zadatke - tvrdi Kasič.

Foto AP

Bivši ministar energetike Ukrajine Ivan Plačkov kaže da njegova zemlja nema rezervnu opremu za održavanje energosistema.

- Ukrajina nema moćnih transformatora, a za pravljenje novih potrebno je najmanje šest meseci. Rukovodstvo u Kijevu traži opremu po celom svetu, a rezerve su se brzo potrošile, jer ne prestaju ruski raketni napadi na infrastrukturu. Oprema koja stiže iz inostranstva zbog različitih karakteristika može biti i neupotrebljiva - objasnio je Plačkov.

Što se tiče dronova, Amerikanci čine sve da spreče dostavu iranskog oružja u Rusiju. Teheran i Moskva imaju odlične odnose i teško da Vašington može da spreči saradnju Irana i Rusije.

PUTIN NA KRIMSKOM MOSTU

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin je peške, kao i za volanom automobila prešao Krimski most, čija je desna traka juče otvorena za saobraćaj posle eksplozije 8. oktobra, za koju je Moskva okrivila Glavni obaveštajni direktorat Ministarstva odbrane Ukrajine i lično njenog šefa Kirila Budanova. Putin je, kako su objavili ruski mediji, vozio automobil, dok mu je potpredsednik Vlade Rusije Marat Husnulin podnosio izveštaj o radovima na mostu. Usled eksplozije došlo je do obrušavanja dela kolovoza, dok plovni lukovi mosta nisu oštećeni.

EKSPLOZIJE U DVE RUSKE VOJNE BAZE

U DVE ruske vojne baze u centralnoj Rusiji su se dogodile eksplozije, javili su ruski mediji. Ni ukrajinske ni ruske vlasti nisu komentarisale mogući uzrok eksplozija.

Jedna se, navodno, dogodila u bazi u kojoj su smešteni strateški bombarderi koji su učestvovali u napadima na Ukrajinu. RIA Novosti izvestila je da su tri vojnika poginula, šestorica povređena i oštećen avion, kada je kamion za gorivo eksplodirao u vazduhoplovnoj bazi u Rjazanu, na zapadu Rusije. Istovremeno, vlasti u Saratovskoj oblasti duž reke Volge saopštile su da proveravaju izveštaje o eksploziji u zoni vazduhoplovne baze Engels, u kojoj su strateški bombarderi Tu-95 i Tu-160 koji mogu da nose nuklearno oružje i učestvovali su u izvođenju udara na Ukrajinu.

Upitan da li je ruski predsednik Vladimir Putin obavešten o eksploziji u bazi Engels, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da predsednika redovno informišu o tekućim dešavanjima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NAKON VUČIĆEVIH PITANJA MUK: Predsednik o lažnim patriotama (VIDEO)