PARLAMENT MOLDAVIJE PRODUŽIO VANREDNO STANJE: Novih 60 dana zbog energetske krize

Đ.G.

01. 12. 2022. u 19:03

PARLAMENT Moldavije je na sastanku u četvrtak odobrio produženje vanrednog stanja za 60 dana, počev od 6. decembra, rekao je predsednik parlamenta Igor Grosu. Moldavske vlasti su 24. februara uvele vanredno stanje zbog situacije u Ukrajini .

ПАРЛАМЕНТ МОЛДАВИЈЕ ПРОДУЖИО ВАНРЕДНО СТАЊЕ: Нових 60 дана због енергетске кризе

Foto EPA

Komisija za vanredne situacije predložila je da se ovaj režim produži za još 60 dana, počev od 6. decembra. Opozicija je bila kategorički protiv ove inicijative. Poslanici Bloka komunista i socijalista odbili su da učestvuju u glasanju i u znak protesta napustili salu za sastanke. Stranka „Šor” takođe nije učestvovala na sastanku.

- Nacrt odluke o produženju vanrednog stanja za 60 dana odobren je glasovima 55 poslanika -rekao je Grosu na sednici parlamenta.

Premijerka Moldavije Natalija Gavrilica , koja se obratila parlamentu sa zahtevom za produženje vanrednog stanja, istakla je da će Komisija za vanredne situacije zadržati pravo da donosi vanredne odluke bez saglasnosti parlamenta. Ona je napomenula da problem nisu samo bezbednosni rizici koji traju sve dok traje sukob u Ukrajini, jer svaki dan sve više ukrajinskih državljana ulazi u zemlju.

Pored toga, Moldavija se suočava sa energetskom krizom bez presedana, jer se suočava sa nestašicom ne samo gasa, već i električne energije, zemlja živi u režimu štednje. Osim toga, elektroenergetski sistem Moldavije može biti isključen u bilo kom trenutku zbog neprijateljstava u Ukrajini, što će dovesti do masovnih nestanka struje, prekida mobilnih komunikacija i interneta.

Moldavija doživljava energetsku krizu zbog rasta cena energenata. Vlasti u Kišinjevu najavile su potragu za alternativnim izvorima i dobavljačima energije, pošto je jedini izvor ostao moldavski GRES. Kabinet ministara Moldavije uveo je režim štednje u vezi sa energetskom krizom, koji podrazumeva niz ograničenja potrošnje električne energije.

Istovremeno, vlasti nastavljaju pregovore sa CJSC Moldavskaja GRES, koja posluje na teritoriji Pridnjestrovlja. GRES je deo Inter RAO-a od 2005. godine i može da pokrije do 80% potreba za električnom energijom Moldavije. Državna regionalna elektrana radi isključivo na prirodni gas, koji republici trenutno nedostaje - prenosi RIA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

STRANI PLAĆENICI ZA KOMANDAMA UKRAJINSKIH F-16? Rusi uništavaju aerodrome na kojima bi mogli biti bazirani aamerički lovci (VIDEO)