"OVO JE IZOPAČENOST": Papa Franja uvredio dva naroda Rusije, Zaharova reagovala

Novosti online

29. 11. 2022. u 09:51

PAPA Franja je izjavio da su „najokrutniji“ među ruskom vojskom u Ukrajini Čečeni, Burjati i ostali „koji nisu deo ruske tradicije“.

ОВО ЈЕ ИЗОПАЧЕНОСТ: Папа Фрања увредио два народа Русије, Захарова реаговала

Foto AP

Na to je burno reagovala portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, koja je kazala da takva izjava nadmašuje puku rusofobiju.

Poglavar Rimokatoličke crkve je u intervjuu za jezuitski časopis „Amerika“ nazvao ukrajinski narod „mučeničkim“.

- Generalno, najokrutniji su možda oni koji su iz Rusije, ali nisu deo ruske tradicije, kao što su Čečeni, Burjati i tako dalje, rekao je papa Franja.

Na to je oštro reagovala zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Ovo više nije rusofobija, ovo je izopačenost, ne znam više na kom nivou. Setite se da su nam devedesetih, početkom dvehiljaditih govorili potpuno suprotno – da su Rusi, Sloveni ti koji muče narode sa Kavkaza, a sada nam govore da kavkaski narodi muče Ruse. Ovo je izvrtanje istine, ocenila je Zaharova.

Ona je naglasila da Čečeni, Burjati i svi drugi predstavnici multinacionalne i multikonfesionalne Rusije čine jednu porodicu.

- Želela bih da podsetim braću katolike da u Bibliji piše da svi ljudi imaju jednog Oca. To je početak i kraj svih razgovora koji imaju bilo kakvu ksenofobičnu, rasističku, nacionalističku ili drugu mizantropsku pozadinu, poručila je portparolka ruskog spoljnopolitičkog resora.

Oglasio se i lider Burjatije Aleksej Cidenov koji je rekao da „vojnici iz Burjatije časno izvršavaju svoju dužnost, te da su primer najbolje tradicije ruske vojske“.

- Ocena poglavara Rimokatoličke crkve o surovosti pojedinih nacionalnosti, tačnije Burjata i Čečena, koji štite civilno stanovništvo – u najmanju ruku je čudna. Istorija poznaje mnogo primera kada su oni, koji se smatraju predstavnicima civilizovanih nacija, uništavali gradove, zemlje, pa čak i narode, istakao je Cidenov.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

DOMAĆE KIFLICE SA SIROM: Recept koji će vas oduševiti (VIDEO)