HOČEVAR DOBIO NASLEDNIKA: Ladislav Nemet novi beogradski nadbiskup

Novosti online

05. 11. 2022. u 22:25

PAPA Franja imenovao je dosadašnjeg zrenjaninskog biskupa Ladislava Nemeta za beogradskog nadbiskupa i mitropolita Beogradske nadbiskupije, saopštila je Apostolska nuncijatura u Srbiji.

ХОЧЕВАР ДОБИО НАСЛЕДНИКА: Ладислав Немет нови београдски надбискуп

Foto: Sloba Pašić

Imenovanje pape Franje, u ime Apostolske nuncijature u Beogradu, pročitao je otpravnik poslova Simon Bolivar Sančez Karion.

Ladislav Nemet je zahvalio dosadašnjem nadbiskupu Hočevaru za 22 godine službe koje je poklonio Beogradskoj nadbiskupiji.

- Zahvaljujem Svetome Ocu Franji na mojem imenovanju beogradskim nadbiskupom i metropolitom, na poverenju koje mi je ukazao. Moram priznati da nije lako prihvatiti ovakvu službu. Međutim, kada papa zove onda čovek i kaže da", rekao je Nemet.

Nemet je predsednik Međunarodne biskupske konferencije svetih Ćirila i Metodija i šesti nadbiskup Beogradske nadbiskupije u njenoj 98 godina dugoj istoriji.  

Nemet takođe je postao apostolski upravitelj Zrenjaninske biskupije.

Dosadašnji nadbiskup Stanislav Hočevar zahvalio je Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao i ostalim crkvama i verskim zajednicama, na otvorenosti i saradnji u protekle 22 godine njegovog biskupskog služenja.

Hočevar je naglasio da je za njega uvek bilo uživanje da bude među vernicima, kao i među svim stanovnicima Srbije, a na poseban način je zahvalio Srpskoj pravoslavnoj crkvi, i drugim crkvama i verskim zajednicama, "na otvorenosti i saradnji".

Ustoličenje novog nadbiskupa je zakazano za 10. decembar u Katedrali uznesenja Blažene Device Marije u Beogradu.

(RTS)

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZAPAMTIĆU JA TEBE! Novak Đoković šokirao mnoge u Rimu (VIDEO)