NOVA ODLUKA SAVETA EVROPSKE UNIJE: Zaobilaženje sankcija je krivično delo

Novosti online

28. 11. 2022. u 11:43

SAVET Evropske unije doneo je odluku da zaobilaženja sankcija, koje je uvela EU, uvrsti u spisak krivičnih dela, saopštio je Savet Evropske unije u Briselu.

НОВА ОДЛУКА САВЕТА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ: Заобилажење санкција је кривично дело

Foto: AP

- Savet je jednoglasno doneo odluku da nepoštovanje sankcija uvrsti u spisak krivičnih dela u EU, koji je uključen u sporazum o funkcionisanju Evropske unije - navodi se u saopštenju.

- Od suštinskog je značaja da se ove sankcije u potpunosti sprovode. Trenutno države-članice imaju različite definicije o tome šta predstavlja kršenje restriktivnih mera i koje kazne treba da se primenjuju u slučaju kršenja - objasnili su u savetu.

Evropska unija je početkom oktobra uvela osmi paket sankcija protiv Rusije, koji uključuje zakonodavnu osnovu za određivanje gornje granice cena za transport ruske nafte u treće zemlje morskim putem. Plan je da se od 5. decembra 2022. godine uvede ograničenje cena nafte, a 5. februara 2023. godine i za naftne derivate. Trenutno se razmatra ograničenje cena gasa, ali nije doneta konačna odluka.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin, komentarišući ideju o ograničenju cena ruskih energenata, izjavio da Rusija ništa neće isporučivati inostranim zemljama, ukoliko to bude suprotno njenim sopstvenim interesima.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

SRUŠIO SE RUSKI STRATEŠKI BOMBARDER: Pao nakon borbenog zadatka u Ukrajini, oglasilo se i ministarstvo