IRAN POJAČAVA GRANIČNU BEZBEDNOST: Cilj sprečavanje „infiltracije“ kurdskih opozicionih grupa

Đ.G.

25. 11. 2022. u 16:55

IRAN je poslao dodatne jedinice specijalnih snaga da učvrste svoju severnu granicu sa Irakom i suzbiju, kako kaže, infiltraciju kurdskih opozicionih grupa, javili su u petak iranski državni mediji.

ИРАН ПОЈАЧАВА ГРАНИЧНУ БЕЗБЕДНОСТ:  Циљ спречавање  „инфилтрације“ курдских опозиционих група

Foto: EPA

General Mohamed Pakpur, načelnik kopnenih snaga paravojne Iranske revolucionarne garde, rekao je da su jedinice „oklopnih i specijalnih snaga“ raspoređene u zapadne i severozapadne provincije kako bi se pojačala postojeća granična bezbednost, prenela je zvanična novinska agencija IRNA.

Raspoređivanje ima za cilj da spreči infiltraciju i šverc oružja na severu kurdskih opozicionih grupa prognanih u Iraku za koje Teheran tvrdi da orkestriraju antivladine proteste širom zemlje. To je tvrdnja koju kurdske grupe poriču, a Iran do danas nije pružio nikakve dokaze koji bi to podržali.

Iran ima nekoliko vojnih baza u blizini iračke granice i tamo su snage decenijama prisutne po principu rotacije.

Do pokretanja trupa dolazi i nakon što je Irak izdao direktive za jačanje bezbednosti duž svoje strane granice kako bi sprečio dalje iransko bombardovanje, navodi se u saopštenju iračkog vojnog portparola, general-majora Jahja Rasula. Kurdske opozicione grupe imaju baze u severnom regionu Iraka kojim upravljaju Kurdi.

Ranije ove nedelje, iranski zvaničnici su citirani u državnim medijima da ne planiraju da sprovedu kopnenu vojnu operaciju za iskorenjivanje opozicionih grupa iz baza, uprkos tome što su navodno pretili da će to učiniti tokom posete visokog generala Esmaila Gaanija u Bagdad prošle nedelje.

Protesti širom zemlje zahvatili su Iran u septembru nakon smrti mlade žene u policijskom pritvoru zbog kršenja strogih pravila oblačenja žena u Islamskoj Republici. Protesti su postali jedan od najvećih izazova iranskoj teokratiji od haotičnih godina nakon Islamske revolucije 1979. godine.

Mahsa Amini, 22, umrla je 16. septembra, tri dana nakon što ju je uhapsila iranska policija za moral. Iranska vlada insistira da Amini nije bila maltretirana u policijskom pritvoru, ali njena porodica kaže da su na njenom telu bile modrice i drugi znaci premlaćivanja nakon što je privedena - preneo je AP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?