ERDOGAN KIVAN NA RUSE - NISU ODRŽALI OBEĆANJE: Turski predsednik o žestokom napadu - "Morali smo da reagujemo"

Novosti online

21. 11. 2022. u 14:15

TURSKA je izvela vazdušnu operaciju u Siriji i Iraku zbog ruskog "odbijanja" da ispuni obećanja o povlačenju kurdskih formacija sa granice republike, rekao je Redžep Tajip Erdogan turskim novinarima prilikom povratka iz Katara.

ЕРДОГАН КИВАН НА РУСЕ - НИСУ ОДРЖАЛИ ОБЕЋАЊЕ: Турски председник о жестоком нападу - Морали смо да реагујемо

Foto: Presidential Press Service via AP/Depositphotos

- Uprkos našim ponovljenim upozorenjima Rusiji, koja je odgovorna za čišćenje terorista iz severnog Iraka i Sirije u skladu sa našim sporazumom iz Sočija iz 2019. godine, Moskva nije ispunila i odbija da ispuni svoju obavezu - rekao je on.

- Jasno smo rekli da nećemo ćutati protiv terorizma i da ćemo preduzeti nešto ako oni to ne urade. Dakle, mi smo udarili i eliminisali 12 terorističkih ćelija u Kobaniju. Turska neće biti odvraćena, ova antiteroristička operacija i iz vazduha i sa zemlje će se nastaviti – citira Erdoganove reči list Daili Sabah u ponedeljak.

Ankara je 9. oktobra 2019. najavila pokretanje operacije "Izvor mira" u severnoj Siriji kako bi se tamo stvorila tampon zona, koja bi trebalo da postane zaštitni pojas za tursku granicu.

Predsednici Rusije i Turske su 22. oktobra iste godine na sastanku u Sočiju usvojili memorandum o zajedničkim akcijama za rešavanje situacije na severoistoku Arapske Republike.

U skladu sa ovim dokumentom, ruska vojna policija i sirijski graničari su od 23. oktobra u podne uvedeni u oblasti koje se graniče sa zonom bezbednosti od 30 kilometara koju stvara Turska.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je 29. oktobra saopštio da su Kurdi završili povlačenje svojih oružanih jedinica odatle, a 1. novembra ruska i turska vojska su započele zajedničke patrole istočno od reke Eufrat.

U maju 2022. Erdogan je već najavio pripreme za novu vojnu operaciju u severnoj Siriji u cilju proširenja bezbednosne zone od 30 kilometara stvorene u oktobru 2019. nakon operacije "Izvor mira".

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)