AUSTRIJA ODBIJA ŠIRENJE ŠENGENA NA HRVATSKU, BUGARSKU I RUMUNIJU: Ako jedan sistem ne funkcioniše, onda ne može da se širi

Tanjug

20. 11. 2022. u 12:09

MINISTAR unutrašnjih poslova Austrije Gerhard Karner odbija širenje „Šengena“ na Hrvatsku, Bugarsku i Rumuniju, smatrajući da taj sistem ne funkcioniše.

АУСТРИЈА ОДБИЈА ШИРЕЊЕ ШЕНГЕНА НА ХРВАТСКУ, БУГАРСКУ И РУМУНИЈУ: Ако један систем не функционише, онда не може да се шири

Foto: Profimedia

- Ako jedan sistem ne funkcioniše, onda ne može da se širi. Zbog toga će s moje strane doći svakako jasno ''ne'' - naglasio je austrijski ministar u izjavi radiju „Oe1“.

Karner je ukazao da je Austrija u ovoj godini zaustavila već 100.000 ilegalnih migranata

- Od tog broja, 75.000 nije registrovano. Austrija to čini, jer se radi o bezbednosti građana - poručio je on.

Karner kaže da je zaštita spoljne granice EU propala, zbog čega sve više evropskih zemalja preduzima kontrole na nacionalnim granicama.

Tako, kako je podsetio, kontrole sprovode Nemačka, Francuska, Češka, Danska, Švedska, ali i Norveška, koja nije članica EU, ali je članica Šengena.

Evropska komisija je preporučila širenje Šengenske zone na Hrvatsku, Bugarsku i Rumuniju, o čemu će glasanje biti održano 8.decembra u Briselu.

Austrijski kancelar Karl Nehamer u sredu putuje u posetu Hrvatskoj, i nije želeo da reaguje na izjavu svog ministra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)