GLUVI TELEFONI IZMEĐU PENTAGONA I KREMLJA: General Mili – bezuspešno sam pokušao da dobijem generala Gerasimova

P. Z. S. / ria.ru

16. 11. 2022. u 19:58

PREDSEDAVAJUĆI Združenog generalštaba američkih generalštabova general Mark Mili rekao je da je nakon incidenta u Poljskoj bezuspešno pokušao da kontaktira načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerija Gerasimova.

ГЛУВИ ТЕЛЕФОНИ ИЗМЕЂУ ПЕНТАГОНА И КРЕМЉА: Генерал Мили – безуспешно сам покушао да добијем генерала Герасимова

Foto Tanjug/AP


-Moji podređeni nisu mogli da me povežu sa generalom Gerasimovim, rekao je Mili na brifingu posle redovnog sastanka ukrajinske kontakt grupe za podršku.

Poljski mediji javili su 15. novembra uveče da su dve rakete pale na teritoriju zemlje. Najpre je Varšava izjavila da su ruske proizvodnje i da zemlja saziva Savet NATO.

Međutim, poljski predsednik Andžej Duda je u sredu ocenio da je velika verovatnoća da su projektili pripadali Ukrajini.

Međutim, u vremenu od eksplozije, zapadne pristalice Ukrajine gotovo su potvrdile da je projektil ispaljen iz Ukrajine.

Američki predsednik Džo Bajden, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i poljski predsednik Andžej Duda izjavili su da je eksploziju verovatno izazvao ukrajinski projektil protivvazdušne odbrane, a Duda je odlučio da ne poziva na hitne konsultacije prema članu 4 Ugovora o NATO-u.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je analiza ostataka na mestu eksplozije pokazala da je eksploziju izazvala raketa iz sistema PVO S-300, sistema iz sovjetske ere koji je postavila Ukrajina.

Poljska trenutno vodi istragu o eksploziji u kojoj su poginule dve osobe.

Eksplozija se dogodila tokom intenzivnog ruskog bombardovanja ukrajinskih komandnih centara i energetske infrastrukture. Rusija gađa Ukrajinu skoro svakodnevnim raketnim i bespilotnim udarima od oktobra, nakon onoga što je ruski predsednik Vladimir Putin nazvao ukrajinskim „terorističkim napadima“ na rusku teritoriju.

Ukrajinski ministar energetike German Galušenko nazvao je baraž od utorka „najmasovnijim granatiranjem [ukrajinskog] energetskog sistema“ od početka sukoba u februaru.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati