SEUL OD AMERIKE TRAŽI NUKLEARNO ORUŽJE: Južna Koreja simulira udare na Severnu

Đ.G.

19. 11. 2022. u 10:28

MINISTAR Južne Koreje odgovoran za odnose sa Pjongjangom Kvon Jang-se rekao je da će Seul možda morati da razmotri kupovinu sopstvenog nuklearnog arsenala ili da zatraži od SAD da rasporede taktičko nuklearno oružje na Korejskom poluostrvu ako tenzije nastave da rastu.

СЕУЛ ОД АМЕРИКЕ ТРАЖИ НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ: Јужна Кореја симулира ударе на Северну

foto: Jetphotos

Južnokorejski mlazni lovci F-35A uvežbavali su gađanje lažnih severnokorejskih raketnih bacača laserskim navođenim bombama tokom zajedničke vežbe sa SAD u petak. Vežba je održana nekoliko sati nakon što je Pjongjang ispalio očiglednu interkontinentalnu balističku raketu, saopštio je Zajednički štab Južne Koreje (JCS).

Vežba gađanja izvedena je na lancu Pilsung u severoistočnoj provinciji Gangvon, koja deli granicu sa Severnom Korejom. JCS je saopštio da su četiri F-35A letela u napadnoj formaciji zajedno sa četiri američka lovca F-16 - preneo je RT.

Manevri su pokazali sposobnost saveznika da „odlučno odgovore na sve pretnje i provokacije, uključujući interkontinentalnu balističku raketu Severne Koreje“ , navodi JCS. 

Lansiranje u petak bilo je poslednje u nizu artiljerijskih metaka i projektila različitih tipova koje je Pjongjang ovog meseca ispalio u Žuto more i Japansko more, poznato Korejcima kao Istočno more, u sredu.

Severnokorejski ministar spoljnih poslova Čoe Son-hui upozorio je u četvrtak da će ta zemlja imati „žešći“ odgovor na mere „odvraćanja“ od strane SAD i njihovih saveznika u Aziji. Čoe je ocenio vežbe Vašingtona sa Južnom Korejom i Japanom kao „vežbe za agresiju“. 

Ministar Južne Koreje odgovoran za odnose sa Pjongjangom Kvon Jang-se rekao je da će Seul možda morati da razmotri kupovinu sopstvenog nuklearnog arsenala ili da zatraži od SAD da rasporede taktičko nuklearno oružje na Korejskom poluostrvu ako tenzije nastave da rastu - preneo je RT.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)