JUŽNOKOREJSKI PREDSEDNIK NAREDIO: Nove sankcije Severnoj Koreji

Novosti online

18. 11. 2022. u 07:32

PREDSEDNIK Južne Koreje, na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost u vezi sa lansiranjem interkontinentalne balističke rakete (ICBM) od strane Severne Koreje, dao je uputstva da se sprovedu mere za jačanje proširenog odvraćanja DNRK, razgovarao je sa Sjedinjenih Država i pripremljene su sankcije Pjongjangu, saopštila je predsednička kancelarija.

ЈУЖНОКОРЕЈСКИ ПРЕДСЕДНИК НАРЕДИО: Нове санкције Северној Кореји

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Predsednik Ioon Seok-ieol naredio je da se ojača zajednička odbrambena spremnost Južne Koreje i Sjedinjenih Država, da se aktivno sprovodi plan za jačanje proširenog odvraćanja Severne Koreje o kojem su pregovarale Južna Koreja i Sjedinjene Države, i da se ojača bezbednosna saradnja između Južne Koreje, SAD i Japan. Takođe su naložili da zajedno sa Sjedinjenim Državama i međunarodnom zajednicom pripreme sankcije i ozbiljnu osudu Severne Koreje, uključujući odgovor (na lansiranje projektila DNRK) od strane Saveta bezbednosti UN - navodi se u saopštenju kabineta predsednika.

Ranije je objavljeno da Južna Koreja razmatra uvođenje još jednog paketa nezavisnih sankcija protiv DNRK.

Seul je uveo jednostrane sankcije 14. oktobra protiv 15 pojedinaca Severne Koreje i 16 severnokorejskih organizacija u vezi sa severnokorejskim lansiranjem raketa. Takav paket jednostranih sankcija usvojen je prvi put posle pet godina. Na listi su zvaničnici brodarskih firmi i organizacija povezanih sa raketnim programom DNRK, kao i učesnik u logističkom procesu za stvaranje oružja za masovno uništenje.

U vezi sa obuzdavanjem DNRK, lideri Južne Koreje, Sjedinjenih Država i Japana na marginama samita Istočne Azije (EAS) u Pnom Penu održali su niz bilateralnih sastanaka i trilateralni samit, kao rezultat toga su se dogovorili da zajedno rade na jačanju obuzdavanja Severne Koreje radi „stabilnosti na Korejskom poluostrvu i u regionu severoistočne Azije“. Američki predsednik Džo Bajden je takođe potvrdio posvećenost SAD jačanju proširenog odvraćanja DNRK, što podrazumeva spremnost Vašingtona da zaštiti svoje saveznike u regionu koristeći sve raspoložive sposobnosti, uključujući i nuklearne.

Severnokorejski ministar spoljnih poslova Čoi Sung-hi odgovorio je u četvrtak da će vojni odgovori Severne Koreje biti u direktnoj srazmeri sa povećanim produženim obuzdavanjem od strane Sjedinjenih Država i Južne Koreje, a savezničke akcije samo čine situaciju na Korejskom poluostrvu još nestabilnijom. Nakon njenog saopštenja, Severna Koreja je ispalila balističku raketu kratkog dometa ka Japanskom moru - prenela je RIA.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi