OPTUŽBE O ZLOČINIMA U AVGANISTANU: Bolton ismejao Prvi amandman, novinar priveden (VIDEO)

Novosti online

11. 11. 2022. u 23:00

BIVŠI američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton našalio se na račun Prvog amandmana dok je novinar koji je protestovao uhapšen jer ga je optužio da laže o oružju za masovno uništenje i „prikrivanje ratnih zločina u Avganistanu“.

ОПТУЖБЕ О ЗЛОЧИНИМА У АВГАНИСТАНУ: Болтон исмејао Први амандман, новинар приведен (ВИДЕО)

Foto: EPA

Boltonov govor na konferenciji Instituta za inovacije u politici u četvrtak u Teksasu prekinuo je novinar Tejler Hansen, koji je ustao i optužio dugogodišnjeg ratnog jastreba da je lagao da je Irak posedovao oružje za masovno uništenje pre američke invazije 2003. godine.

- U suštini ste izvršili genocid nad iračkim narodom - viknuo je Hansen Boltonu. „A vi ste prikrivali ratne zločine u Avganistanu, gospodine.

„Zašto ste proslavili hapšenje Džulijana Asanža? Hansen je nastavio. „Zašto mislite da je to prihvatljivo, gospodine? Da li je proslavljanje ratnih zločina prihvatljivo?”

Hansena je pritvorilo obezbeđenje i udaljilo ga sa konferencije. Dok su ga odvodili, Bolton je izazvao aplauz publike kada je primetio „to je još jedan primer Prvog amandmana na delu“, misleći na garanciju slobode govora američkog Ustava. 

Bolton je bio na brojnim pozicijama u administracijama Regana, Buša starijeg i Buša mlađeg, pre nego što je bio savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost 2018. i 2019. Tramp ga je otpustio nakon što je zagovarao promenu režima u Iranu i očigledno prekinuo mirovne pregovore sa Severnom Korejom, pri čemu je tadašnji predsednik tvrdio da bismo „do sada već bili u Šestom svetskom ratu“ da smo poslušali Boltonov savet.

Bolton se takođe zalagao za američku intervenciju u Iraku, Avganistanu, Siriji, Venecueli i nedavno u Rusiji . On je 2018. zapretio da će sankcionisati Međunarodni krivični sud u Hagu ako procesuira Amerikance za navodne ratne zločine u Avganistanu, a prošlog meseca je rekao supruzi osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža da se nada da će Asanž „dobiti najmanje 176 godina zatvora“ za objavljivanje dokaza o navedenim ratnim zločinima.

Hansenu su stavljene lisice na ruke i odveden je u garažu pre nego što je pušten.

- Najpoznatiji ljudi koji rade u Nacionalnom bezbednosnom aparatu su psihopatski kriminalci bez moralnog kompasa - napisao je u tvitu u petak. „Nisam siguran kakve veze 'nacionalna bezbednost' ima sa tim, ali definitivno postoji obrazac - preneo je RT.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)