HILJADE NACIONALISTA MARŠIRAJU VARŠAVOM: Povod Dan nezavisnosti Poljske

Novosti online

11. 11. 2022. u 14:54

U VARŠAVI se održava godišnji ulični marš koji organizuju nacionalistički pokreti povodom Dana nezavisnosti Poljske, javlja dopisnik RIA Novosti. Poljska u petak slavi 104. godišnjicu obnove nezavisnosti. Ove godine marš se održava pod sloganom „Jaki ljudi, Velika Poljska“.

ХИЉАДЕ НАЦИОНАЛИСТА МАРШИРАЈУ ВАРШАВОМ: Повод Дан независности Пољске

Foto: EPA

Najviše rukovodstvo Poljske ove godine ne učestvuje u maršu, ali među učesnicima su, posebno, ministar pravde, generalni tužilac Zbignjev Zebro, šef komisije za istragu avionske nesreće u Smolensku Entoni Mačerevič i drugi službenici.

Najpre su se učesnici marša, koji tradicionalno organizuju nacionalistička udruženja Svepoljska omladina i Nacionalni radikalni logor, okupili na Trgu Romana Dmovskog.

U centar grada dovučena je značajna policija koja interveniše u dešavanjima. Uprkos zabrani, demonstranti bacaju petarde i pale baklje.

Bilo je problema u saobraćaju u centru Varšave. Konkretno, saobraćaj je blokiran duž jerusalimskih uličica, ulica Ponjatovskog i mosta Ponjatovskog.

Poslednjih godina, tokom marša za nezavisnost, bilo je redovnih tuča između učesnika i policije ili kontrademonstranta. Imajući to na umu, rukovodstvo Varšave je odlučilo da ukloni opasne predmete sa rute, posebno metalne kante, gradske bicikle i skutere.

U maršu za nezavisnost prošle godine učestvovalo je oko 100.000 ljudi.

Tokom demonstracija dogodilo se nekoliko incidenata, a posebno je spaljena zastava Nemačke. Godine 2020. u sukobima sa demonstrantima tokom marša povređeno je 35 policajaca, od kojih neki teže. Tokom marša 2013. godine, radikali su zapalili bezbednosnu kabinu u blizini ruske ambasade, bacili petarde na teritoriju diplomatskog predstavništva i oštetili nekoliko automobila diplomata.

Jedini učesnik ovih događaja koji se pojavio pred sudom oslobođen je optužbi. Demonstranti su 2016. gazili i spalili zastavu Ukrajine. Godine 2018. izbio je međunarodni skandal kada su neki demonstranti nosili transparente sa rasističkim sloganima - prenela je RIA.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...