KINA POVUKLA VIDEO-OBRAĆANJE VISOKOG ZVANIČNIKA EU: Rojters objavio vest, potvrdio portparol Šarla Mišela

Novosti online

08. 11. 2022. u 14:34

KINESKE vlasti otkazale su uvodno obraćanje predsednika Evropskog saveta koje je trebalo da bude prikazano povodom velikog trgovinskog sajma u Šangaju, preneo je Rojters u utorak, pozivajući se na izvore, prenosi ruski portal RT.

КИНА ПОВУКЛА ВИДЕО-ОБРАЋАЊЕ ВИСОКОГ ЗВАНИЧНИКА ЕУ: Ројтерс објавио вест, потврдио портпарол Шарла Мишела

Foto Tanjug/AP

U svom govoru, Šarl Mišel je navodno bio spreman da osudi Rusiju za tekući sukob u Ukrajini, kao i da pozove na smanjenje zavisnosti EU od Kine.

Prema jednom broju diplomata koje je intervjuisala ta novinska agencija, unapred snimljeni video sa visokim zvaničnikom EU trebalo je da bude predstavljen na otvaranju sajma kineskog međunarodnog uvoza (CIIE) u petak.

Barend Lejts, portparol Mišela, potvrdio je Rojtersu da je zvaničnikov tim „zaista dostavio unapred snimljenu poruku koja na kraju nije prikazana“, dodajući da je ovo pitanje rešeno „normalnim diplomatskim kanalima“.

Zhao Lijian, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, odbio je da komentariše ovo pitanje, tvrdeći da "nije upoznat sa relevantnom situacijom".

Prema diplomatama EU, Mišel je u svom govoru izneo oštre kritike onoga što je nazvao „nelegalnim ratom Rusije protiv Ukrajine“. Takođe je trebalo da povuče paralele između preteranog oslanjanja Evrope na Rusiju u pogledu energije i kineske trgovine, navodi se u izveštaju.

Mišel je takođe navodno trebalo da zatraži od Pekinga da ubedi Rusiju da prekine neprijateljstva u Ukrajini.

Kina je više puta odbijala da osudi vojnu operaciju Moskve u Ukrajini ili da se pridruži sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji. Štaviše, insistira se na tome da zapadne zemlje i Kijev nisu uspeli da se pozabave „legitimnim bezbednosnim zabrinutostima” Moskve, dok je takođe kritikovao NATO jer je doveo tenzije između Moskve i Kijeva do „tačke loma”.

The China International Import Expo je sajam koji se održava svake godine od 2018. godine koji ima za cilj da prikaže napore Pekinga da podrži liberalizaciju trgovine i ekonomsku globalizaciju.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

AMERIKA LOMI DUH PALESTINACA Nebenzja: Tera ih da se potčine Izraelu