BAJDEN TVRDI: Spremaju mi impičment, ne šalim se

Novosti Onlajn

06. 11. 2022. u 08:25

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden izjavio je da će republikanci pokrenuti postupak njegovog opoziva ako preuzmu većinu u Predstavničkom domu i Senatu Kongresa na izborima koji će se održati 8. novembra,

БАЈДЕН ТВРДИ: Спремају ми импичмент, не шалим се

Džozef Bajden / Foto AP

Bajden je, u obraćanju pristalicama svoje Demokratske partije u San Dijegu, rekao kako ima informacija da spremaju postupak impičmenta ako ponovo osvoje većinu u Kongresu

- Ne znam koji će razlog navesti za postupak opoziva. Ne šalim se. Nedavno su rekli kako treba da prestanu da pričaju o impičmentu dok ne pobede na izborima - dodao je Bajden.

O mogućnosti pokretanja postupka opoziva Bajdena, za koju je u Predstavničkom domu potrebna prosta većina, a u Senatu dvotrećinska, govore i američki mediji, pozivajući se na izvore u Republikanskoj partiji, ali i sami republikanski kongresmeni.

Osveta republikanaca demokratama i Bajdenu

- Pojedini uticajni republikanci agresivno idu ka impičmentu, zahtevajući da Bajdenova administracija bude kažnjena, ali i osvetu demokratama zbog dva postupka za opoziv bivšeg predsednika Donalda Trampa - piše „Njujork tajms“.

Republikanska kongresmenka Mardžori Tejlor, koja je već u martu prošle godine podnela zahtev za pokretanje impičmenta, rekla je da je „Džo Bajden kriv jer je počinio više krivičnih dela i prekršaja“ i da je „vreme da bude opozvan, osuđen i sklonjen iz Bele kuće“.

Foto: AP

Ona je u svom prvom predlogu za Bajdenov opoziv navela pet članova prema kojima američki predsednik treba da bude osuđen, uključujući i onaj o zloupotrebi položaja dok je bio potpredsednik SAD, jer je donosio odluke u korist poslova svog sina Hantera Bajdena u Ukrajini, navodi „Njujork tajms“. Taj zahtev predat je Kongresu još 21. januara 2021, prvog dana Bajdenovog mandata, ali još nije razmatran, a pored Tejlorove, nedavno mu se pridružila i senatorka Meri Miler.

Dve trećine republikanaca traže opoziv

Među republikancima preovladava raspoloženje da se pokrene postupak opoziva, navodi „Atlantik“, pozivajući se na ispitivanje javnog mnenja koje je uradio Univerzitet Masačusets Amherst. Prema tom istraživanju, čak 68 odsto republikanskih glasača zalaže se za Bajdenov impičment. Većina republikanaca smatra i da Bajden nije legalno izabran predsednik, zbog spora oko rezultata na predsedničkim izborima 2020. godine, smatrajući da je Donald Tramp na njima pobedio.

Eliza Stefanik, jedna od najuticajnijih republikanaca u Kongresu, nedavno je rekla da bi Predstavnički dom mogao da pokrene postupak opoziva sledeće godine zbog poslovnih veza Bajdenove porodice i njegovog „nelegalnog zahteva“ zemljama OPEK-a da odlože smanjenje proizvodnje dok ne prođu izbori za Kongres. Stefanik, koja predsedava konferencijom republikanaca u Predstavničkom domu i treća je ličnost u stranačkoj hijerarhiji te ustanove, rekla je da je Bajdenov zahtev OPEK-u bio „veoma nečuvena, neprikladna i nezakonita radnja predsednika“.

Republikanski kongresmen Bob Gud je, sa druge strane, kazao kako bi Bajden trebalo da bude opozvan zbog migrantske krize, jer je otvorio granice i tako ugrozio bezbednost države.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)