KRAJ VOJNE VEŽBE KOJA JE UZDRMALA KOREJU: U manevrima učestvovalo 240 aviona

Novosti online

05. 11. 2022. u 21:18

JUŽNOKOREJSKA i američka vojska okončale su zajedničku avijacijsku vežbu Vigilant Storm u kojoj je učestvovalo oko 240 aviona, na koju je Severna Koreja reagovala lansiranjem projektila, izvestio je u subotu Jonhap.

КРАЈ ВОЈНЕ ВЕЖБЕ КОЈА ЈЕ УЗДРМАЛА КОРЕЈУ: У маневрима учествовало 240 авиона

Foto: Shutterstock/Ilustracija

U subotu podne je najavljeno da će dva američka strateška bombardera B-1B učestvovati u poslednjem danu vežbe. Oni su stigli sa Guama i izveli su zajednički nalet iznad Korejskog poluostrva sa četvrtim južnokorejskim F-35A i četiri američka aviona F-16.

Prema južnokorejskom združenom načelniku štabova, ovi supersonični bombarderi su raspoređeni na Korejskom poluostrvu prvi put od 2017. Južnokorejska vojska je dodala da ova odluka dokazuje posvećenost Vašingtona proširenom odvraćanju DNRK.

Severna Koreja je u subotu lansirala četiri rakete kratkog dometa ka Žutom moru. Putovali su oko 130 km sa maksimalnom visinom od 20 km i maksimalnom brzinom od 5 maha.

Vežba Vigilant Storm počela je u ponedeljak i prvobitno je trebalo da se završi u petak. Međutim, u četvrtak su Seul i Vašington odlučili da prolongiraju vežbu za još jedan dan kao odgovor na severnokorejsko lansiranje raketa.

Prema Jonhapu, Severna Koreja je tokom nedelje lansirala preko 30 projektila - prenela je agencija TASS.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri