ZATVOR ZBOG IZVEŠTAVANJA O MAHSI AMINI: Više od 300 novinara zatražilo oslobađanje koleginica u Iranu

Tanjug

30. 10. 2022. u 11:19

VIŠE od 300 iranskih novinara i novinarki zatražilo je danas oslobađanje dve koleginice koje su zatvorene zbog izveštavanja o Mahsi Amini, čija je smrt u pritvoru izazvala proteste širom zemlje.

ЗАТВОР ЗБОГ ИЗВЕШТАВАЊА О МАХСИ АМИНИ: Више од 300 новинара затражило ослобађање колегиница у Ирану

Mahsa Amini (22), Foto AP

Njihov poziv nalazi se u saopštenju koje su danas objavile iranski Etemad i druge novine, preneo je Rojters.

Novinarka Nilufar Hamedi je sredinom septembra fotografisala Aminijeve roditelje kako se grle u bolnici u Teheranu, gde je njihova ćerka ležala u komi.

Slika, koju je Hamedi objavila na Tviteru, bila je prvi signal svetu da nije sve u redu sa Amini, koju je tri dana ranije iranska "policijam za morala" uhapsila zbog, kako je ocenila, neprikladnog odevanja.

Novinarka Elahe Mohamadi je izveštala sa sahrane Amini u njenom kurdskom rodnom gradu Sakezu, gde su protesti i počeli.

U zajedničkom saopštenju koje su u petak objavili iransko ministarstvo za obaveštajne poslove i obaveštajna organizacija Revolucionarne garde, Hamedi i Mohamadi su optužene da su strani agenti CIA.

Najmanje 40 novinara privedeno je u proteklih šest nedelja, prema podacima grupa za ljudska prava, a ovaj broj i dalje raste.

Prvobitno su protesti počeli kao gnev zbog Aminijeve smrti 16. septembra, a prerasli su u narodnu pobunu ljudi iz svih slojeva društva.

Studenti i žene imaju istaknutu ulogu u protestima, paleći svoje marame dok masa poziva na smrt vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija i rušenje Islamske republike, navodi agencija.

Analitičari veruju da će iranski lideri uspeti da izdrže pritisak, ali da bi put ka političkim promenama u budućnosti mogao da bude nepovratan.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ONI SU KRIVI ZA HAOS U EVROPI? Brutalne optužbe iz Poljske, poruka iz Varšave za komšije