UMRO NAPADAČ MASKRA U IRANU: U krvavom piru živote izgubilo 15 ljudi

Tanjug

29. 10. 2022. u 15:37

NAORUŽANI napadač koji je ubio 15 ljudi na velikom šiitskom svetom mestu u južnom Iranu ranije ove nedelje je umro, javili su u subotu iranski mediji. Izveštaj je usledio pošto je Teheranska paravojna Revolucionarna garda izdala novo upozorenje Irancima da se pridruže protestima koji su uznemirili zemlju od prošlog meseca.

УМРО НАПАДАЧ МАСКРА У ИРАНУ: У крвавом пиру животе изгубило 15 људи

Foto: EPA

Iranske vlasti nisu otkrile detalje o napadaču, koji je preminuo u bolnici u južnom gradu Širazu od povreda zadobijenih prilikom hapšenja, javile su poluzvanične iranske novinske agencije Fars i Tasnim.

Napad u sredu na Šah Čerag u Širazu , drugom najsvetijem iranskom šiitskom svetilištu, preuzela je militantna grupa Islamska država. Iranska vlada je pokušala da okrivi napad na uglavnom mirne proteste koji su zahvatili zemlju, ne nudeći dokaze.

Nemiri — izazvani smrću Mahse Aminija 16. septembra u pritvoru moralne policije zemlje — potresaju Islamsku Republiku više od mesec dana. Amini je umrla nakon što je privedena zbog navodnog kršenja strogog islamskog kodeksa oblačenja žena u zemlji.

Na sahrani žrtava pucnjave u Širazu, šef Revolucionarne garde, general Hosein Salami, pozvao je Irance da prestanu sa protestima. Njegova pretnja je usledila kada su garda i druge bezbednosne snage nasilno razbili demonstracije bojevom municijom, peletima za borbu protiv nereda i suzavcem- preneo je AP.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024