ERDOGAN IZNEO VIZIJU TURSKE: "Bićemo jedna od deset najboljih zemalja na svetu"

Novosti Onlajn

29. 10. 2022. u 14:27

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan u petak je izneo svoju viziju Turske u narednom veku, obećavajući novi ustav koji će garantovati prava i slobode građana.

ЕРДОГАН ИЗНЕО ВИЗИЈУ ТУРСКЕ: Бићемо једна од десет најбољих земаља на свету

Foto: Presidential Press Service via AP, Pool/EPA

Erdogan je, međutim, rekao da će njegova vlada u međuvremenu predložiti ustavne amandmane koji će zaštititi prava žena koje žele da nose marame u islamskom stilu, ali i zaštititi porodične vrednosti od, kako je rekao, „pretnje izopačenih struja“. To je bila referenca na planirane amandmane koji bi mogli ograničiti LGBTK prava i obeshrabriti istopolne odnose.

Erdoganov govor izložio je planove da Turska od godinu dana ode na proslave obeležavanja stogodišnjice uspostavljanja republike nakon raspada Otomanskog carstva. Njegov govor je takođe viđen kao predizborni manifest dok zemlja ide ka parlamentarnim i predsedničkim izborima u junu.

Autokratski političar koji je vodio Tursku poslednje dve decenije — prvo kao premijer, a kao predsednik od 2014. godine — traži novi petogodišnji mandat.

Erdoganova vizija za Tursku uključuje pretvaranje zemlje u jednu od 10 najboljih nacija na svetu u „politici, ekonomiji, tehnologiji, vojsci i diplomatiji“ i smanjenje energetske zavisnosti od stranih nacija.

On je takođe obećao da će nastaviti sa kontroverznim planovima za izgradnju kanala koji prolazi kroz Istanbul. Vlada insistira da će kanal olakšati pomorski saobraćaj u Bosforskom moreuzu, ali ekološke grupe strahuju da će projekat izazvati ekološku štetu.

- Želimo da napravimo snažan početak novog veka Republike - rekao je Erdogan.

Napominjući da je turski ustav sastavljen nakon vojnog udara 1980. godine, Erdogan je obećao novi ustav koji će ojačati „vladavinu zakona, pluralizam, pravdu i jednakost“.

- Vek trajanja ustava iz državnog udara 12. septembra (1980) je već istekao - rekao je Erdogan.

Turski lider je rekao da će nacrt ustavnih amandmana koji će biti podnet sledeće nedelje obezbediti „pravo na obrazovanje i zapošljavanje svih naših devojaka i sestara bez obzira da li nose marame ili su nepokrivene, kao i da će zaštititi našu porodičnu instituciju od pretnji izopačenih struja”.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je Erdogan izgubio određenu podršku usred visoke inflacije koja iznosi više od 83%. Posmatrači veruju da je Erdogan zauzimao anti-LGBTK stav kako bi ujedinio svoju konzervativnu bazu podrške.

Erdogan je takođe ponovio planove — koje je prvi predložio ruski predsednik Vladimir Putin — da Turska postane energetski centar za isporuku ruskog gasa evropskim zemljama. Analitičari kažu da je malo verovatno da će se plan ostvariti, s obzirom na napore evropskih zemalja da smanje svoje oslanjanje na rusku energiju - preneo je AP.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!