RAT U UKRAJINI: Vazdušna opasnost u celoj Ukrajini; Rusija se povukla iz ključnog sporazuma

Novosti onlajn

29. 10. 2022. u 07:28 >> 23:53

U TOKU je 248. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Ваздушна опасност у целој Украјини; Русија се повукла из кључног споразума

Foto Tanjug/AP

Uzbuna za vazdušnu opasnost na celoj teritoriji Ukrajine

Na celoj teritoriji Ukrajine proglašena je uzbuna za vazdušnu opasnost, potvrdile su lokalne vlasti ukrajinskih regiona.

Sirene za vazdušnu opasnost aktivirale su se i u Kijevu i u kijevskoj oblasti.

Rusija se povukla iz ključnog sporazuma

Rusija obustavlja učešće u prehrambenom sporazumu zbog terorističkih napada koji su se dogodili u vodama kod Sevastopolja, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane

Ova odluka je doneta zbog toga što je kijevski režim, uz pomoć stručnjaka iz Velike Britanije, izvršio teroristički napad na brodove crnomorske flote, kao i na civilne brodove u okviru „prehrambenog koridora“, navodi se u saopštenju.

 

Najmasovniji ruski napad dronovima

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je snimak ruskih dronova kamikaza koji uništavaju neprijateljske snage – sisteme PVO Buk-M1 i američke haubice M777

Žestoke borbe na istoku i jugu. Ruske snage napreduju kod Bahmuta. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu objavio završetak delimične mobilizacije. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izrazio je sumnju u saopštenje Rusije da je njena delimična mobilizacija završena i saopštio da "loši rezultati ruskih snaga na frontu znače da će Moskvi biti potrebno više ljudi". Predsednik Rusije Vladimir Putin je pre dva dana izjavio da se nalazimo na istorijskoj prekretnici.

 

Budanov: Kraj ofanzive za povratak Hersona do kraja novembra

General-pukovnik Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obaveštajne službe izjavio je da veruje da će ukrajinska protivofanziva za povratak Hersona biti gotova do kraja sledećeg meseca.

 -Rusija se trenutno pregrupiše u tom području sa oko 40.000 vojnika, uključujući najobučenije i najsposobnije ruske jedinice- rekao je on za magazin ''''The War Zone''''.

Budanov je dodao da to uključuje protivvazdušnu odbranu, snage za specijalne operacije i mornaričku pešadiju.

Na pitanje da li Ukrajina planira protivofanzivu na Krimu, koji je pripojen 2014. Budanov je rekao da će se to "dogoditi sledeće godine".

Nova razmena zarobljenika

Vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin saopštio je da je obavljena nova razmena zarobljenika sa Ukrajinom po formuli 50 za 50.

Prema njegovim rečima, među onima koje je Kijev vratio je sedam ljudi iz DNR, dvoje iz LNR.

Oboren ukrajinski MiG-29

U Nikolajevskoj oblasti, koja je pod kontrolom Kijeva, oboren je ukrajinski MiG-29, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. U saopštenju se navodi i da je odbijena ofanziva ukrajinske vojske u ovom području, kao i da je "ubijeno više od 60 militanata".

Dronovi ciljali vojne objekte Crnomorske flote

Napad Oružanih snaga Ukrajine uz pomoć dronova u vodama Sevastopoljskog zaliva bio je najmasovniji od početka specijalne operacije, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev.

- Tokom noći izveden je najmasovniji napad bespilotnim letelicama i nadvodnim aparatima na daljinsko upravljanje u vodama Sevastopoljskog zaliva -  rekao je Razvožajev.

Prema njegovim rečima, Oružane snage Ukrajine pokušale su da pogode vojne objekte Crnomorske flote.

- Neprijatelj je pokušao da udari na vojnu infrastrukturu Crnomorske flote. Sve bespilotne letelice su na vreme otkrivene i uništene - rekao je gubernator.

Završena evakuacija civila iz Hersona

Snage koje podržava Rusija saopštile su da su završile povlačenje civila iz ključnog grada Hersona na jugu Ukrajine.

Snage Kijeva sada se približavaju gradu nakon što su ostvarile velike uspehe na istoku i jugu Ukrajine.

Grad je pre rata imao oko 288.000 stanovnika i bio je jedan od prvih ukrajinskih gradova koji je pao u ruke ruskih trupa nakon početka februarske invazije.

Propao ukrajinski desant

Ukrajinska vojska je pokušala da izvrši desant u području Zaporoške nuklearne elektrane, saopštile su vlasti Zaporoške oblasti koja se nalazi pod kontrolom Rusije. Ruska vojska sprečila je ukrajinski desant.

Rusi u ofanzivi

Kako pišu ruski i ukrajinski telegram kanali, u toku je ofanziva ruske vojske kod Ugljedara, Donjecka Narodna Republika.

U području Pavlovke je praktično uništena prva linija odbrane ukrajinske vojske. Ruska vojska koristi višecevne raketni sistem "Solncepek". Aktivna je avijacija – Su-25 i Su-34, kao i helikopteri.

Najnovije vesti o napadu na Sevastopolj

U Sevastpoljolju sistem protivvazdušne odbrane nekoliko sati je odbijao napade dronova. Svi neprijateljski dronovi su oboreni, uništena je podvodna bespilotna letelica, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev.

U napadu dronova niko nije povređen.

Loše vesti za Ukrajince: Počinju restrikcije

Zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Kirilo Timošenko izjavio je da će od sledeće nedelje restrikcije struje u zemlji ponovo biti planirane, a ne havarisjke.

Situacija u oblasti snabdevanja energijom u Ukrajini ostaje vanredna, napisao je Timošenko na Telegramu.

Naveo je da će biti potrebno vreme da se uspostavi stabilno snabdevanje električnom energijom.

Ukrajinske vlasti prethodno su upozorile građane glavnog grada Kijeva da se očekuju duža isključenja struje, koja će trajati više od četiri sata, zbog napada na energetsku infrastrukturu.

"Odmazda" u toku

Lider Čečenije Ramzan Kadirov saopštio da je u toku posebna specijalna operacija pod nazivom "Odmazda" u zoni gde de izvodi glavna specijalna operacije Rusije. On nije precizirao ko i zašto je posebno izvodi.

Na svom Telegram kanalu saopštio je o gubicima ukrajinske strane u delu fronta od Nikolajeva do Krivog Roga. Skrenuo je pažnju i na pravac Soledara – „u sektoru specijalnih snaga Ahmat“. Lider Čečenije je istakao i efikasnost čečenskih bataljona i puka Ministarstva odbrane Rusije u području Donjecka.

Crnomorska flota odbila napad dronom kod Sevastopolja

Brodovi ruske Crnomorske flote odbili su napad dronom, rekao je danas guverner Sevastoplja na Krimu Mihail Razvožajev.

"Brodovi Crnomorske flote odbili su napad dronom u zalivu Sevastopolj. Nije zabeležena nikakva šteta u gradu, situacija je pod kontrolom. Sve službe za hitno reagovanje su spremne", naveo je Razvožajev na Telegramu.

Zelenski tvrdi: Rusi kradu medicinsku opremu u Hersonu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski optužio je ruske snage za krađu medicinske opreme i ambulantnih kola u Hersonskoj oblasti na jugu zemlje, kako bi u tom regionu život bio nemoguć, ali nije pružio dokaze za svoje tvrdnje.

- Okupatori su odlučili da zatvore medicinske ustanove u gradovima, odnesu medicinsku opremu, vozila hitne pomoći. Vrše pritisak na lekare koji su ostali da se presele na teritoriju Rusije - rekao je Zelenski u večernjem video-obraćanju.

Ocenio je da su proruske snaga shvatile da ne mogu da zadrže grad i da zato "uzimaju ono što mogu".

Ukrajinske trupe su grupisane u blizini Hersona, zbog čega Rusija evakuiše stanovništvo.

BONUS VIDEO

BORBA PROTIV DRONOVA: Ruske bespilotne letelice iznad Ukrajine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna