NEMA IZVEŠTAJA VATIKANSKE KOMISIJE: Seksualna zlostavljana i zataškavanja skandala neće biti obelodanjena pre 2024. godine

Tanjug

28. 10. 2022. u 17:05

VATIKANSKA komisija koja treba da podnosi godišnje izveštaje o sprečavanju zloupotrebe dece u Katoličkoj crkvi neće objaviti svoj prvi izveštaj pre 2024. godine, saopšteno je iz danas sekretarijata Vatikana.

НЕМА ИЗВЕШТАЈА ВАТИКАНСКЕ КОМИСИЈЕ: Сексуална злостављана и заташкавања скандала неће бити обелодањена пре 2024. године

Foto AP

Papa Franja je Papskom savetu za zaštitu maloletnika u aprilu naložio da izradi izveštaje, preneo je Rojters.

Seksualna zlostavljana i zataškavanja skandala su progonili zajednicu od 1,35 milijardi vernika Katoličke crkve decenijama, potkopavajući njen moralni autoritet i uzimajući danak u članstvu, dodaje britanska novinska agencija.

Veća transparentnost, nove procedure prijavljivanja zlostavljača i strože kažnjavanje za nasilnike i one koji ih ne kažnjavaju deo su Franjine nulte tolerancije prema zloupotrebi maloletnika.

 -Ne verujemo da ćemo imati sve podatke prikupljene do 2024. godine- rekao je sekretar komisije, otac Enrđu Smol.

On je dodao da će komisija, koji ima 20 verskih članova, uključujući i advokata žrtava zlostavljanja, 2023. godine izdati delimičan izveštaj o planu.

Istakao je i da nije siguran koliko će tu biti praktičnih podataka, ali će zato izveštaj za 2024. imati "procene o tome gde postoje praznine, rupe i nedostaci".

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri