STATUS KVO VIŠE NIJE PRIHVATLJIV ZA KINU: Peking menja decenijama staro pravilo, oglasio se Blinken

Tanjug

26. 10. 2022. u 22:54

KINA je odlučila da status-kvo situacije u Tajvanu više nije prihvatljiv i počela je da pojačava pritisak na ovo nezavisno ostrvo, uključujući i mogućnost upotrebe sile, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

СТАТУС КВО ВИШЕ НИЈЕ ПРИХВАТЉИВ ЗА КИНУ: Пекинг мења деценијама старо правило, огласио се Блинкен

Foto: Shutterstock

On je rekao da je Peking "promenio decenijama staro pravilo koje je imao sa Vašingtonom", prema kojem će svoje razlike sa Tajvanom Kina rešavati mirnim putem, prenosi Rojters.

- Ono što se promenilo je odluka vlade u Pekingu da taj status-kvo više nije prihvatljiv i da oni žele da ubrzaju proces "ujedinjenja" sa Tajvanom - rekao je Blinken.

Kako je dodao, promenilo se i to što je Kina "odlučila da pribegne i sili kako bi ostvarila svoje ciljeve" u slučaju da njeni pritisci na Tajvan ne urode plodom.

- To su te fundamentalne promene - naglasio je šef američke diplomatije.

Rojters napominje da je administracija predsednika Džozefa Bajdena u više navrata optuživala Kinu da je u avgustu iskoristila posetu predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu kao izgovor za inteziviranje vojnih vežbi oko ostrva, za koje Peking tvrdi da je kineska teritorija.

Kineski lider Si Đinping rekao je ovog meseca na petogodišnjem kongresu kineske vladajuće Komunističke partije da se Peking nikada neće odreći prava na upotrebu sile nad Tajvanom, ali da će težiti mirnom rešenju.

BONUS VIDEO: SU-25 PONOVO U AKCIJI - Pogledajte dejstvo para ruskih lovaca-bombardera

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RASTUĆE PRETNJE SA BLISKOG ISTOKA: Razgovori iza zatvorenih vrata sa neviđenim merama bezbednosti, napetost zbog eskalacije