„SUOČAVAMO SE SA OZBILJNIM IZAZOVIMA“: Prvo obraćanje novog britanskog premijera

Tanjug

24. 10. 2022. u 19:03

Britanija se suočava sa ozbiljnim ekonomskim izazovima i potrebni su joj stabilnost i jedinstvo, izjavio je danas Riši Sunak, u svom prvom javnom govoru nakon što je proglašen liderom vladajuće Konzervativne partije i budućim premijerom.

„СУОЧАВАМО СЕ СА ОЗБИЉНИМ ИЗАЗОВИМА“: Прво обраћање новог британског премијера

Foto: Tanjug/AP photo

Sunak je u svom prvom javnog govoru rekao kako je doživeo najveću privilegiju u životu, da „vodi partiju koju voli i da uzvrati državi kojoj duguje mnogo“.

- Nema sumnje da se suočavamo sa velikim ekonomskim izazovima. Britaniji su potrebni stabilnost i jedinstvo. Moj najvažniji prioritet biće jedinstvo naše zemlje i Konzervativne partije. Jer to je jedini način da nadvladamo sve izazove i izgradimo bolje i prosperitetnije društvo za našu decu i unuke - rekao je Sunak, preneli su britanski mediji.

Zaklinjem se da ću vam služiti sa integritetom i poniznošću i da ću raditi neprestano za dobrobit britanskog naroda, naveo je Sunak.

Jedan od najbogatijih članova parlamenta

Riši Sunak rođen je 12. maja 1980. godine.

Rođen je u Sautemptonu od pandžabskih hinduističkih roditelja koji su migrirali u Britaniju iz istočne Afrike.

Školovao se na Vančester koledžu, a nakon toga je studirao filozofiju, politiku i ekonomiju na Linkoln koledžu u Oksfordu, a kasnije je stekao zvanje mastera na Univerzitetu Stanford u Kaliforniji kao Fulbrajtov stipendista.

Dok je studirao na Stanfordu, upoznao je svoju buduću suprugu Akšatu Murti, ćerku N. R. Narajane Murtija, indijskog biznismena milijardera koji je osnovao Infosis.

Lista bogataša "The Sunday Times-a" navodi da su Sunak i njegova supruga "teški" više od 730 miliona funti.

Inače, veruje se da je Sunak, čak i pre nego što se oženio bio jedan od najbogatijih članova parlamenta.

Pre nego što je ušao u politiku, Sunak je gradio karijeru u industriji investicionog bankarstva u američkoj firmi Goldman Sachs. Nakon toga, počeo je da upravlja hedž fondovima i osnovao je kompaniju Theleme Partners 2010. godine.

U julu 2019. godine, bivši kancelar Sajid Džavid imenovao ga je za glavnog sekretara Trezora, a on je formirao trast čija se imovina procenjuje na više miliona funti.

BONUS VIDEO: 

SU-25 PONOVO U AKCIJI: Pogledajte dejstvo para ruskih lovaca-bombardera

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

SRBIJU INTERESUJE SAMO KADA ĆE MIR Vučić: Nekada je ta reč bila najpopularnija u svetu, a sada niko ne sme da je izgovori