ZAKLELA SE ĐORĐA MELONI: Inauguracija prve žene premijera u istoriji republike na Apeninima

Novosti

23. 10. 2022. u 08:28

OVOGA puta vreme je bilo kratko, nije prošlo ni mesec dana od izbora i to je bilo mogućno zbog jasnog izbornog ishoda, zaključak je predsednika Republike Serđa Matarele o brzini formiranja nove vlade, 68. po redu u republikanskoj istoriji, a u pozdravu premijerki Đorđi Meloni nakon predstavljanja liste ministara nove Vlade.

ЗАКЛЕЛА СЕ ЂОРЂА  МЕЛОНИ: Инаугурација прве жене премијера у историји републике на Апенинима

Đorđa Meloni, Foto AP

Lider partije desne orijentacije Italijanska braća ubedljivo je pobedila na izborima 25. septembra zajedno sa koalicionim partijama, Liga Mata Salvinija i Forca Italija Silvija Berluskonija. Ima većinu u oba parlamentarna doma, u petak uveče je nakon zaduženja predsednika Republike iznela listu novih ministara, u subotu ujutru je usledila zakletva u Kvirinijalu pred Serđom Matarelom.

Danas sledi predaja dužnosti dosadašnjeg premijera Marija Dragija Đorđi Meloni, dok će čuveno zvonce koje se predaje iz ruke bivšeg u ruku sadašnjeg i njegov zvuk simbolično označiti sazivanje prve sednice nove vlade. Tako stupa na političku scenu prva žena premijer u istoriji Republike i prvi premijer koji je uveo u Palatu italijanske Vlade "Kiđi" desnicu, što je pre samo koju godinu bilo nemoguće.

Foto AP

Vlada Đorđe Meloni definisana je kao politička, ali u njoj je i devet ministara stručnjaka za određene oblasti, kako je i najavljivala u predizbornoj kampanji potrebni su joj kompetentni ljudi a ne moraju imati člansku kartu u džepu, ministri sa portfeljom ili bez njega, od ukupnog broja šest je žena i 19 muškaraca, njih 24 su ministri i jedan podsekretar Vlade. Ministri po političkoj pripadnosti su četiri iz redova Lige, pet iz Forca Italije i osam iz njene partije. Melonijeva je imenovala dva zamenika premijera, Mata Salvinija, ministra za infrastrukturu, i Antonija Tajanija, koordinatora Forca Italije, za ministra spoljnih poslova.

Đorđa Meloni je rođena je u Rimu 1977. (imala je siromašno detinjstvo, otac je napustio porodicu), studirala u Rimu, političar, novinarka od 2006, u politiku ulazi veoma mlada, od 2006. do 2008. ima ulogu zamenika predsednika Poslaničke skupštine. Ona ja od 2008. do 2011. bila ministar za omladinu, a predsednik Mlade Italije postaje 2014, kada zajedno sa Injaciom la Rusom i Gvidom Krozetom osniva partiju Italijanska braća, čiji je predsednik od 29. septembra. Njen saradnik La Rusa je novoizabrani predsednik Senata, a Krozeto ministar odbrane.

Na radno mesto u "fići", Foto AP

PREDSTAVLjA I MUŽA

O PRIVATNOM životu veoma retko govori, sa životnim saputnikom ima jednu ćerku. S obzirom na to da ceremoniji zakletve prisustvuju po tradiciji porodice ministara prvi put smo videli pred kamerama njenog partnera i maloletnu ćerkicu koju pomno čuva od očiju javnosti.

PROGRAM NAKNADNO

MELONIJEVA će početkom sedmice imati obraćanje pred oba parlamentarna doma gde će predstaviti program Vlade i tada će uslediti glasanje za poverenje novoj Vladi, prvoj desne orijentacije u istoriji Italije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!